Justitie stopt systematische politiecontroles transgenders in Wallonië

Nadat Arc-en-Ciel Wallonie met de steun van çavaria en RainbowHouse Brussels aan de alarmbel had getrokken dat transgenders werden ondervraagd in de gerechtelijke arrondissementen Luik, Henegouwen en Luxemburg, grijpt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in.

Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Transgenderwet in januari 2018 hebben verschillende transgenders contact opgenomen met onder andere Arc-en-Ciel Wallonie. Ze getuigden dat ze opgeroepen worden voor verhoor door de politiediensten na hun eerste aanmelding voor een wijziging van hun geslachtsregistratie. Het is echter niet aan politie of procureur om elke transgender persoon te controleren, argumenteerden Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels, Genres Pluriels en çavaria.

De verenigingen eisten uitleg van minister Geens.

Niet systematisch

Minister Geens gaf aan dat een hoorzitting door de politie op verzoek van de officier van justitie alleen kan plaatsvinden wanneer er aanwijzingen zijn van strijdigheid met de openbare orde en dat dit daarom al zeker niet systematisch kan zijn.

De minister zei in het parlement dat hij de kwestie heeft besproken met het College van procureurs-generaal nadat hij de klachten had ontvangen. Hij bekijkt eveneens of een nieuwe omzendbrief nog meer verduidelijking moet brengen.

Ook het parket van Luik had al gereageerd. De politie zou andere richtlijnen krijgen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: ZiZo

2 gedachten over “Justitie stopt systematische politiecontroles transgenders in Wallonië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: