Jamai Loman is geen ‘homo van beroep’ en zingt niet over “hem”

Niet alleen Troye Sivan (22), ook Jamai Loman (31) verwerpt de status van homo-icoon. “Ik hoef geen homo van beroep te zijn”, vertelt hij in het Algemeen Dagblad.

“Ik ben juist bewust geen boegbeeld voor de homobeweging geworden. Bij elk incident rond homogeweld hangen er journalisten aan de lijn of ik er iets over wil zeggen. Dat doe ik nooit. Ik heb er heus wel een mening over, het is verschrikkelijk dat het gebeurt, maar ik wil er niet voor op de barricades klimmen.”

Ook in zijn liedjes spreekt Jamai niet over zijn homoseksualiteit. In 2003 won hij ‘Idols‘, de Nederlandse versie van ‘Idool‘. In dat jaar deed hij ook zijn publieke coming-out. Hij was toen 16.

Reacties

Jamai Loman is ook wat bang voor reacties van oudere en/of conservatieve radioluisteraars. “Zij zitter er niet op te wachten”. Nederland heeft dan ook een heuse Bible Belt.

“Mijn liedjes gaan ook niet alleen maar over mezelf, hè. Ze kunnen op ieders relatie slaan. Ik heb over dit onderwerp veel gediscussieerd met mijn schrijfpartner, Matthijs de Ronden. Hij vond dat ik ‘hij’ moest schrijven. ‘Dat maakt het pas echt persoonlijk’, zei hij. Daar had hij gelijk in, natuurlijk. En mij leek het voor de homo-emancipatie ook heus wel belangrijk, maar ik durfde het uiteindelijk niet aan. Misschien had ik het toch moeten doen. Ik weet het gewoon niet.”

‘Idols’ is hij overigens ook beu. ‘Step Right Up‘ zal hij niet meer zingen.

%d bloggers liken dit: