Dave Sinardet: “Ik moedig alle bekende homo’s aan om zich te outen”

Politicoloog prof. dr. Dave Sinardet moedigt bekende holebi’s aan zich te outen. Dat zegt hij in De Morgen.

Dave Sinardet wordt ruim geïnterviewd in De Morgen. Het kon niet anders dat het ook ging over de uitspraak van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in De Zondag. Hij zei: “Orthodoxe joden hechten ook veel belang aan uiterlijke tekenen van hun geloof. Maar zij aanvaarden wel de consequenties daarvan. Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Zij vermijden conflicten. Dat is het verschil. Moslims eisen wel een plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen.”

Een uitspraak die heel veel (digitale) inkt liet vloeien. Dat deed Joël De Ceulaer van De Morgen opmerken: In een interview met deze krant gaf Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, dat onlangs toe: homoseksualiteit wordt in zijn gemeenschap niet aanvaard.”

Ontplooiing

Een vreselijk iets, noemt Sinardet het. “En onaanvaardbaar in een land als België. In onze samenleving moet iedereen zijn seksuele geaardheid tot volle ontplooiing kunnen laten komen. Iedereen die hier leeft, moeten wij dat recht geven. Dus moeten we kritiek hebben op alle gemeenschappen die individuen dat recht ontzeggen. Op de joodse gemeenschap, maar ook op de islamitische gemeenschap. Ik vind het erg dat sommige vertegenwoordigers van de holebigemeenschap dat probleem nog altijd minimaliseren.”

Sinardet is zelf al enige tijd uit de kast. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden om open te zijn over mijn homoseksualiteit. Ik vind dat bijna een plicht van publieke personen. De emancipatie is nog niet voltooid.”

De politicoloog betreurt dat bekende Vlamingen soms in de kast blijven. “Ik moedig alle bekende homo’s aan om zich te outen. Maar goed, als mensen om welke reden dan ook niet klaar zijn om ervoor uit te komen, respecteer ik dat ook. Op dat punt ben ik een liberaal, die de individuele vrijheid koestert.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen

3 gedachten over “Dave Sinardet: “Ik moedig alle bekende homo’s aan om zich te outen”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: