VIDEO | Dit zijn de 12 finalisten voor Mister Gay Belgium 2018

Ook dit jaar hebben Bram Bierkens en zijn ploeg twaalf ‘gouden finalisten’ geselecteerd die op 2 juni zullen dingen naar de titel van Mister Gay Belgium 2018. Dan weten wie Jaimie Deblieck opvolgt.

139 jongens, jongemannen en mannen stelden zich kandidaat. Dertig mochten mee naar Sunparks in Mol voor een castingweekend. Twaalf werden weerhouden. Dit jaar domineert niet de provincie Antwerpen, maar wel Oost-Vlaanderen. Er zijn enkele tieners, wat twintigers maar ook dertigers bij. Een kandidaat is Franstalig.

Wat je nog over de kandidaten moet weten, lees je hieronder.

Jessie Caignie is 20 en komt uit Ieper. Hij studeert biologie in Gent. Hij leeft zich helemaal uit op de dansvloer, waar hij zichzelf kan zijn. Hij wil holebi’s en transgenders in het leerplan. “Leren over de regenboog geeft het leven meer kleur”, vat Jessie zijn thema samen.

Falko De Bolster (24) komt Berlaar in de provincie Antwerpen maar woont ook in Madrid. Daar werkt hij als studieadviseur in een school en studeert hij elektronische muziekproductie. Falko ken je misschien van zijn deelname aan ‘Idool‘ in 2011. Voorlopig pendelt hij tussen België en Spanje. Maar een eventueel verhuis naar België is een optie. “Eigen identiteit is een recht en maakt ons allemaal uniek. Wees een stem, geen echo”, motiveert Falko.

Jordy De Boo is 19 en is geboren en getogen in Gent. Hij studeert er ook mode. Zijn thema is transgenders in het geloof. Zijn beste vriendin is trans, maar durft daar niet voor uit te komen. “Religies en levensbeschouwingen zien seksuele en genderidentiteit als iets onveranderlijks. Wees daarom zelf de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren”, zegt Jordy.

Olivier De Coster is 24 en komt uit Perk in Vlaams-Brabant. Hij is uitzendconsulent bij Randstad. Daar komt hij veel mensen tegen met diverse religieuze, culturele en seksuele achtergrond. Voor Olivier is dit allemaal geen issue. “Ik beoordeel op kwaliteiten”, zegt hij. Maar niet iedereen doet doet. “Ongeacht je job of droom, je hebt het echt erbij te horen”, stelt Olivier.

Jorben De Cubber is 18 en de jongste deelnemer. Toch is hij al sinds 2014 uit de kast. Deze Gentenaar studeert thuis- en bejaardenzorg. Zijn grote passie is korfbal. “Na mijn outing mocht ik niet meer spelen op hoog niveau”, zegt Jorben. Hij wil zich dan ook inzetten voor holebi’s en transgenders in de sport.

Simon De Witte is 19 en studeert ook thuis- en bejaardenzorg. Hij woont in Ingelmunster. Toen hij 16 was deed hij thuis zijn coming-out. Dat viel in slechte aarde en was niet meer welkom. Het heeft zijn leven flink door elkaar geschud, maar hij kwam er sterker uit. Simon wil zich dus inzetten voor holebi’s en transgenders die ook zo’n nare coming-out meemaken.

Josip Gallet uit Oosterzele in Oost-Vlaanderen is 24 en is metaalarbeider bij Volvo Trucks. “Ik weet als geen ander hoe het voelt om gediscrimineerd te worden op basis van het uiterlijk. Mensen met een maatje meer hebben het nog moeilijker hun coming-out te doen. Met mijn deelname wil ik deze drempel omlaag halen en tonen dat het ook anders kan.”

Bart Hesters uit Lochristi is 32 jaar. Hij is zorgkundige in de palliatieve zorg. Hij wil zich inzetten voor holebi’s en transgenders in woonzorgcentra. “Oudere holebi’s en transgenders gaan vaak terug en de kast uit schrik uitgesloten te worden door andere bewoners en uit vrees voor minder goede zorgen door mede. Ik wil dit onderwerp meer bespreekbaar maken.”

De biseksuele Davy Lambrechts (35) uit Kortessem in Limburg. Hij noemt zich een ervaringsdeskundige in de verslavingszorg. “Ik had tien jaar lang een alcoholverslaving die mijn leven overheerste. Door de vele vooroordelen moest ik net als bij mijn coming-out een drempel overwinnen”, zegt Davy. Hij wil deze taboes en vooroordelen bestrijden. Hij heeft ook nog een positieve boodschap: “Ongeacht het verleden, het beste moet nog komen.”

Rémy Penant is een 30-jarige Brusselaar. Hij spreekt vloeiend Frans en Engels, en spreekt een mondje Japans. Hij studeert ook Nederlands. Hij is leerkracht kledingtechniek en mode. Hij wil zich inzetten voor de acceptatie van LGBT-kinderen binnen de familie en religies. “Geen enkel kind zou moeten onderhandelen over ouderlijke liefde. Kinderen zijn een geschenk, geen schande.”

Andreas Van Poucke uit Nazareth is 25. Hij volgt een master internationale handel in Frankrijk. “Ik voel me niet in een hokje geduwd of anders behandeld vanwege mijn geaardheid”, zegt Andreas, maar ziet het wel gebeuren. “Maar zelfs binnen Europa zorgen stigma’s en wetten ervoor dat LGBT’s geremd worden in hun zijn.”, stelt hij vast. Daartegen wil hij iets doen. Ook in België wil hij strijden tegen clichés en politiek opportunisme.

Nick Van Vooren uit Eeklo in Oost-Vlaanderen en werkt als polyvalent verzorgende bij Familiezorg. Hij is 21 jaar en heeft een grote kinderwens. Hij wil een vlotter adoptieproces en een betere begeleiding van kandidaat-adptieouders. “Een kind voor iedereen, dan staan ze niet alleen.”

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: