Afscheid van Marc Van Peel: “een homoseksuele minister kan, maar een liederlijke niet”

Antwerps schepen voor Haven, Industrie en Werk Marc Van Peel (68) stopt einde dit jaar. Hij zal niet op de lijst van CD&V staan. Tijd voor pensioen, stelt hij.

Van Peel deed in de jaren negentig een opmerkelijke uitspraak. Een beetje context.

In 1996 werd Elio Di Rupo (PS), toen vicepremier en minister van Economie en Telecommunicatie in de rooms-rode regering van Jean-Luc Dehaene (CVP), beschuldigd van pedofilie door ene Olivier Trusgnach. Daar bleek niets van aan.

Maar toenmalig CVP-voorzitter Van Peel deed wel deze uitspraak: “dat een homoseksuele minister kan, maar een liederlijke niet”.

Nu nog?

Het waren andere tijden, uiteraard. Maar is die uitspraak nog van toepassing? Out bewindslui zijn niet zo uitzonderlijk meer. Maar het liefst zijn deze gesetteld, hebben vaste partner in een langdurige relatie, zijn liefst getrouwd en monogaam. Lekker burgerlijk en heteronormatief.

Is de wereld klaar voor een minister die op sociale media zichtbaar feest op The Cruise van La Démence, of in gepaste outfit naar Leather & Fetish Pride Belgium trekt?

Dat zou pas baanbrekend zijn.

Opvolging

De opvolging staat klaar. Niet Van Peel, maar wel Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer zal in oktober de CD&V-lijst duwen. Van de Wauwer is openlijk homoseksueel.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen, eigen verslaggeving

2 gedachten over “Afscheid van Marc Van Peel: “een homoseksuele minister kan, maar een liederlijke niet”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: