Litouwen overweegt verbod op holebigezinnen en wijziging geslachtsregistratie

De Seimas, het parlement van Litouwen, zal de komende tijd drie holebifobe en transfobe wetsvoorstellen behandelen. LGL, de LGBT-koepel in Litouwen, is ongerust.

Een eerste wetsvoorstel wil een totaalverbod op geslachtswijziging op papier. Dat wil zeggen dat mensen de m of v op identiteitsdocumenten niet zouden mogen laten aanpassen. Litouwen zou hiermee het eerste land in de Raad van Europa die dit verbiedt, stelt LGL.

Holebigezinnen

Een tweede wetsvoorstel wil de grondwet aanpassen. Het wil gezin definiëren als voortspruitend uit een heteroseksueel huwelijk, tussen man en vrouw, met kinderen. In dien dit wordt aangenomen, zijn holebigezinnen dan voor de (grond)wet geen gezin meer.

Al in 2016 keurde de Seimas dit goed, maar de grondwet aanpassen gebeurt in meerdere stappen.

‘Zakenrelatie’

Een derde wetsvoorstel wil een zogenaamde samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract invoeren. In vele landen, waaronder België, is dit een huwelijk light. Niet zo in Litouwen. Het wil twee of meerdere samenwonenden eigendomsrechten toekennen zonder dat de betrokkenen een gezin willen stichten.

“Dit zou betekenen dat holebikoppels niet worden gezien als gezin, maar als zakenpartners”, klaagt LGL aan. “We bevinden ons in een moeilijke politiek realiteit, waar directe homofobie wordt ingeruild voor subtielere pogingen om de mensenrechten van holebi’s en transgenders te beperken”, stelt directeur Vladimir Simonko.

 

Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Litouwen overweegt verbod op holebigezinnen en wijziging geslachtsregistratie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: