‘Welbespraakt en veelbesproken’ van VREAK maakt het thema travestie bespreekbaar

Theater VREAK brengt in april ‘Welbespraakt en veelbesproken‘, een toneelstuk over travestieten, over geestelijke gezondheid en maatschappelijke verwachtingen.

Waarover gaat ‘Welbespraakt en veelbesproken’? “Robert is travestiet. Een passie die hij deelt met zijn goede vriend Cyril. Overdag is Robert een bekwame logopedist en spraaktherapeut. Een nieuwe leerling, Guido, die erg stottert, laat hij, als therapie, vertellen over zijn dagelijkse bezigheden. Na enkele sessies worden de gesprekken steeds intenser en de details die de leerling vertelt, steeds gruwelijker…Wanneer Robert het samen met zijn vriend Cyril aan de stok krijgt met enkele heethoofden, volgt een inval van de politie in het huis van Robert. Zij stoten op een aantal zaken die volgens onze samenleving ‘maatschappelijk onverantwoord’ zijn. Acht jaar later zien we Robert terug in een instelling voor geesteszieken, want iemand als hij moet wel ziek zijn.”

Travestie

“Het stuk is een opeenstapeling van fragmenten uit het leven van Robert”, vertelt theatermaker Dirk Belloy, die instaat voor het stuk. “Er ontstaat een mooie band tussen Robert en Guido, maar Guido wil meer. Alleen is dat niet aan de orde.”

‘Welbespraakt en veelbesproken’ bespreekt transvestisme. “Het gaat niet over dragqueens zoals in ‘Cabaret Sauvignon’. Robert en Cyril genieten ervan zich af en toe te kleden en te gedragen als vrouwen. Alleen is daar geen begrip voor en is Robert zo vatbaar voor chantage.”

“Travesties zijn niet per se homo. Het verlangen zich te kleden als het andere geslacht is en blijft een taboe. Het is de eerste keer dat VREAK dit thema aan bod brengt.”

Van Melbourne naar Antwerpen

Steven J. Spears (1951-2007) schreef ‘The Elocution of Benjamin Franklin‘ in 1976. Het werd voor eerst opgevoerd in Melbourne in Australië. Anno 2018 is het Wietse Belloy die zijn vader Dirk regisseert. Dat is even wennen, vertelt Dirk.

Welbespraakt en en veelbesproken
Auteur: Steve J. Spears
Spel en concept: Dirk Belloy
Speeldata: 20, 21, 23, 26, 27 april om 20.30 uur; 4, 5 mei om 20.30 uur;  29 april om 15 uur.
Fakkeltheater – Kleine Fakkel, Hoogstraat 12.
Info en tickets


Beeld: VREAK

Een gedachte over “‘Welbespraakt en veelbesproken’ van VREAK maakt het thema travestie bespreekbaar

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: