Mannenkoppels maken meer kans samen te blijven dan heterokoppels, vrouwenkoppels minder

Mannenkoppels maken meer kans bijeen te blijven dan heteroseksuele koppels. Dat blijkt uit een onderzoek van het Williams Institute van de UCLA School of Law in Californië.

Het Williams Institute verbonden aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) volgde gedurende 515 getrouwde koppels in Vermont. Deze Amerikaanse staat voerde het samenlevingscontract in 2000 voor holebikoppels. Het huwelijk is in 2009 opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

Verwachtingen

Terwijl mannenkoppels twee keer meer kans maken bijeen te blijven dan heterokoppels, maken vrouwenkoppels twee keer zo veel kans uiteen te gaan dan mannenkoppels en 1,5 meer kans dan man-vrouwkoppels.

Onderzoeksauteur prof dr. Esther Rothblum denkt dat vrouwenkoppels meer verwachten. “Andere studies bij heterokoppels wijzen uit dat vrouwen hogere standaarden hebben voor de kwaliteit van de relatie dan mannen. Vermoedelijk is er eenzelfde dynamiek bij lesbische koppels.”

Maar per jaar dat een vrouwenkoppel bijeen blijft, stijgt de kans op langdurig bijeenblijven met 13%. Hoogopgeleide vrouwen maken nog meer kans bijeen te blijven.

Het al dan niet hebben van kinderen heeft geen invloed op de slaagkansen van een relatie, blijkt ook.

België

In België zijn lesbiennes en biseksuele vrouwen trouwlustiger dan homo- en biseksuele mannen. Er waren 1717 homohuwelijken in 2013, 1898 in 2014 en 1968 in 2015. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) in 2016.

Er waren 1717 homohuwelijken in 2013, 1898 in 2014 en 1968 in 2015.

De volksvertegenwoordiger informeerde toen ook naar het aantal echtscheidingen na een homohuwelijk: “Ook daar ‘kloppen’ de lesbiennes de homo’s: 7,4% respectievelijk 4,7% van zij die in 2013 trouwden, zijn vandaag niet meer samen met die partner.”

 

Beeld: Nana-ne, Pixabay
Bron: PinkNews.co.uk, ZiZo

%d bloggers liken dit: