‘The Good People’: is sociaal opklimmen mogelijk in een (gay) driehoeksverhouding?

Theatermaker Neal Leemput put uit het werk van Rainer Werner Fassbinder (1942-1985) en brengt ‘The Good People‘. Een queer theaterstuk over sociaal opklimmen.

‘The Goog People’ vertelt het verhaal van iemand uit een lagere sociale klasse die de loterij wint en op die manier in een rare driehoeksverhouding terecht komt met een vrij elitair, rijk en intellectueel koppel. “Op die manier wordt het dus een verhaal over geld, liefde en (sociale) afkomst”, vertelt Leemput. “We stellen ons de vragen: ‘wat is rijkdom (financieel, intellectueel, emotioneel, …)? En is het mogelijk om uit je sociale klasse op te klimmen? In de beeldtaal thematiseert de voorstelling een beetje een gay subcultuur, aangezien alle personages mannen zijn.”

The Good People

Leemput speelt met Danny de Jong, zijn vaste partner op de bühne. Yanis Berrewaerts is de derde acteur in het stuk. Hij zorgde ook voor de fotografie van ‘The Good People’.

Fassbinder

Dat Fassbinders werk voor inspiratie zorgt is geen verrassing. Het werk van de West-Duitse film- en theatermaker is het studieonderwerp van Leemput. ‘The Good People’ is gebaseerd op ‘Faustrecht der Freiheit‘.

Leemputs onderzoeksproject wil, de leesbaarheid van niet-(hetero)normatieve lichaamsbeelden in vraag stellen. In de tijdsgeest van zijn werk bood Fassbinder namelijk een controversiële kijk op (trans)gender, identiteit en seksualiteit, maar is deze kijk vandaag minder controversieel – net nu we, misschien meer dan ooit, worden geconfronteerd met lichaamsbeelden die afwijken van een (hetero)normatieve standaard? 

Het is een artistiek praktijkonderzoek rond (trans)genderrepresentatie en normatieve verwachtingspatronen in het theater; een zoektocht naar theatrale lichaamsbeelden die niet letterlijk als gay, queer of interseksueel worden opgevat, maar op een ongrijpbare manier ingaan tegen een heteronormatieve, fallocentrische gedachtengang.

‘Queer’, in de meest inclusieve vorm, betekent hier dat gender en seksualiteitsgerelateerde elementen interageren met andere sociale realiteiten of identiteiten – de vraag naar leesbaarheid wordt in die zin nog meer ontwricht door, bijvoorbeeld, raciale lichaamsbeelden toe te voegen. 

Antwerp Queer Arts Festival

Neal Leemput nam in 2017 deel aan het Antwerp Queer Arts Festival met het videoproject ‘Selfless Dreams / Queer Confessions‘. Dat was te zien in het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Andere projecten rond genderidentiteit, seksuele oriëntatie en lust zijn ‘Everything I’ve Always Wanted – And More’, ‘Always The Tragic‘, ‘Het Joachim Flaxer Complex‘ en ‘Beerdigung eines denkenden Körpers – Der Titel ist schöner auf Deutsch‘.

The Good People
Op 1 en 2 mei telkens om 21.30 uur.
Villanova festival in DE Studio.
Info en tickets.

The Good People

Beeld: Yanis Berrewaerts

2 gedachten over “‘The Good People’: is sociaal opklimmen mogelijk in een (gay) driehoeksverhouding?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: