RECENSIE | ‘Every Day’ een ander lichaam, een ander lief

Every Day‘, in de Belgische bioscopen sinds 14 maart, kreeg minder tamtam dan ‘Call Me By Your Name‘ of ‘Love, Simon‘. Maar toch is het een film die wat aandacht verdient.

De 16-jarige Rhiannon (Angourie Rice) leidt een typisch tienerleven. Wanneer haar vriendje Justin op een dag wat verward op school aankomt, verandert alles. Ze besluiten een dag te spijbelen en hebben de tijd van hun leven, maar de volgende dag merkt Rhiannon dat Justin niet hetzelfde is. Hij beweert zich niets meer van de dag ervoor te herinneren. Er is iets vreemds aan de hand en het wordt voor Rhiannon alleen maar vreemder wanneer onbekende mensen contact met haar opnemen. Ze ontdekt langzaamaan dat ze met A te maken heeft, een rondreizende ziel die elke dag wakker wordt in een ander lichaam.

Je kan al raden dat Rhiannon gevoelens ontwikkelt voor A. In welke gedaante A die dag verschijnt, is niet belangrijk. Jongen, meisje? het maakt niet uit.

– Are you a boy or a girl?
– Yes.

Op een van de dagen is A ook Vic, een transjongen.

Not everyone’s mind aligns with its body.

Diversiteit

‘Every Day’ is de film naar het gelijknamige tienerroman van David Levithan, beken om zijn homo- en tienerboeken. Dat A elke dag iemand anders is, is een kans om veel diversiteit in de film te steken. Dat is mooi.

Al voelt het ook soms als proppen. Enkele hokjes moeten worden afgetikt: jongen, meisje, African American, latino, Asian American, geek, religieus, sportief, dik, dun, blind, … Het voelt aan als de jaren 1980, waar elke productie ook zeker minstens één zwarte en minstens één jood moest laten zien.

Het is net iets te veel hoe het moet tegenwoordig. Net zoals een outfit uit een modeblad net iets te ’te’ is.

Wat ook een klein beetje wringt in het riedeltje van ‘het maakt niet uit’, is dat Rhianna, een blond en blank meisje, eindigt met een gevoelige doch sportieve blanke jongen met kooktalent. Ah, de wereld is toch ideaal.

Los van die bedenkingen is ‘Every Day’ een leuke tienerfilm die aantoont dat er toch wat meer openheid komt voor wie en wat anders is. En hoewel de personages best wel uitdagingen en moeilijkheden hebben in hun leven, gaat niemand echt gebukt onder de issues.


Beeld: Orion Films, IMDb

Een gedachte over “RECENSIE | ‘Every Day’ een ander lichaam, een ander lief

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: