Dave Sinardet houdt ‘Studio France’-dansavond op 31 maart

Dave Sinardet is vooral gekend als professor in de politieke wetenschappen en komt vaak op televisie uitleggen wat er goed of mis loopt in de Belgische politiek. Minder geweten is dat hij een muziekfan en deejay is. Zaterdag kan je hem aan het werk zien.

“Muziek is een passie die teruggaat tot mijn prille kindertijd. Ik moet nog maar 5 jaar geweest zijn, toen ik al gekluisterd was aan de radio”, vertelt Dave Sinardet aan Be Out. “Vooral de Nederlandse Hilversum 3 was dat toen. Ik was onder andere gek op de hitparades. En daarin werd ik door Hilversum 3 op mijn wenken bediend. Want door de verzuiling van het Nederlandse medialandschap had je daar zowat elke dag een andere hitparade: je had de Tros Top 50, de Veronica Top 40 en dan nog de zogenaamde nationale hitparade van de NOS. Met vaak allemaal verschillende nummers op één omdat ze zich baseerden op andere platenwinkels. Dat was altijd weer spannend!”

“Toen ik wat ouder werd heb ik mijn muzieksmaak wel wat verfijnd”, knipoogt Sinardet.

Draaien

“Het is de eerste keer dat ik lang ga draaien, een hele avond en stuk van de nacht zelfs, dus best intensief”, vertelt hij. “En uiteraard ook wat stresserend. Het is daarom goed dat het plaatsvindt in een wat meer gemoedelijke context als Café Mombasa. En niet in een gigantische zaal of zo. Maar intussen is er wel wat ruchtbaarheid rond gekomen dus dat zorgt dan toch weer voor wat nervositeit.”

Chanson française

Het concept is een Franse avond. “Of beter een Franstalige, want ook buiten Frankrijk is er goede Franstalige muziek gemaakt, niet in het minst in België. Op zich zou ik ook rond een ander concept kunnen draaien, maar Franse muziek is wel iets dat ik goed ken. En op enkele andere goeie dj’s na, zijn er niet zoveel die daarmee bezig zijn in Antwerpen.”

“Dit initiatief is eigenlijk vrij toevallig gekomen. De mensen van Café Mombasa wilden eens een Franse avond doen en wisten dat ik veel van Franse muziek ken. Op een feestje in restaurant Bistrot Miro dat vlakbij hun café ligt spraken ze mij erover aan: wil jij eens niet draaien bij ons? Ik had toen al voldoende wijntjes op om meteen argeloos en enthousiast positief te reageren. Maar de dag daarna was ik het alweer half vergeten en dacht ik van hen hetzelfde.”

“Maar een kleine week later kreeg ik plots telefoon: ‘de affiche met onze activiteiten van de volgende maanden moet morgen naar de drukker, dus we hebben dringend een datum nodig voor uw Franse avond’. Toen werd het ineens wel heel concreet en ik had toegezegd dus ik kon nog moeilijk terug. Wat een goede zaak was, want op zich heb ik dat altijd al willen doen.”

Meer dan politicoloog

“Ik heb de voorbije jaren nog wel kansen gehad om iets met muziek te doen, maar wegens tijdsgebrek kwam dat er niet van. Het is goed dat ik mij ook eens kan bezighouden met iets wat minder cerebraal is dan de meeste van mijn andere activiteiten, dat is op zich al ontspannend. En het is ook wel fijn dat mensen mij eens met iets anders associëren dan enkel politiek. Dan beginnen ze op café misschien niet meer direct daarover als ze mij tegenkomen.”, lacht Sinardet.

De vraag van Mombasa was om het ‘dansbaar’ te maken. “Dat betekent dat heel veel Franse muziek sowieso al afvalt, waaronder heel wat van mijn favorieten. Dat iss jammer, maar het helpt tegelijk om het af te bakenen want anders wordt de keuze wel heel breed. Al is ‘dansbaar’ ook een rekbaar begrip: wat de ene spontaan in beweging brengt, doet de andere naar de barkruk grijpen. Het zal alleszins een heel diverse avond worden.”

De rode draad is Franstalig, maar die zal minstens doorheen de laatste zeven decennia lopen. En door heel veel genres. “Ik houd niet zo van feestjes waar de hele avond dezelfde soort muziek draait, ik houd wel van variatie dus dit is daar een goed concept voor. Al besef ik dat je daardoor natuurlijk op verschillende momenten wel een deel van de mensen teleurstelt omdat niet iedereen van elk genre houdt. Het wordt ook een mix van bekend en minder bekend. Het moet wat origineel blijven. Wie iets van Franse muziek kent zal hier en daar ook wel een knipoog herkennen, bijvoorbeeld in de keuzes van combinatie van nummers. Maar het moet vooral plezant blijven.”

Dave Sinardet’s Studio France
Zaterdag 31 maart van 21 uur tot 2 uur.
Café Mombasa
Moorkensplein 37 in Borgerhout

 

Beeld: Dave Sinardet’s Studio France (Facebook)

%d bloggers liken dit: