Cubaanse LGBT-exodus naar Nederland gestopt

De opvallende stijging van asielaanvragen uit Cuba in Nederland is gestopt. Cubanen die in Schiphol op een andere vlucht stappen, moeten immers tegenwoordig ook een visum aanvragen.

In 2017 stelde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland vast dat opvallend veel Cubanen asiel vroegen. In 2015 waren er negen aanvragen, in 2017 meer dan tachtig. Vooral holebi’s en transgenders wilden weg uit het communistische land.

Transit

Veel vluchtelingen boekten een vlucht van Cuba naar Moskou maar verlieten het vliegtuig op Amsterdam Airport Schiphol (AMS), waar het een tussenlanding maakt.

Normaal gesproken is bij zo’n transit geen visum nodig, maar sinds einde januari wel. Veel Cubanen stapten immers helemaal niet over, maar boden zich bij de IND aan voor asiel.

hoeven daarbij geen visa te worden aangevraagd, omdat mensen alleen even op de luchthaven verblijven. Maar veel Cubanen stapten helemaal niet over, maar liepen rechtstreeks naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om asiel in Nederland aan te vragen.

400

Een vierhondertal Cubanen maakten tussen oktober 2017 en februari 2018 gebruik van deze truc. Einde januari is het speciaal transitvisum ingevoerd. In februari daalde het aantal Cubaanse asielzoekers ineens naar nul.

Nul

De kans op een succesvolle asielpoging was nochtans miniem. Het ministerie voor Asiel in Nederland stelt dat holebi’s en transgenders niet vervolgd worden in Cuba.

Gschiedenis

De communistische revolutie maakte in Cuba veel slachtoffers bij holebi’s en transgenders. Fidel Castro hield niet van dissidenten. Onder meer holebi’s en transgenders moesten dit aan den lijve ondervinden. Pas in 1979 werd homoseks uit de strafwet gehaald.

In de jaren 1960 werd de reeds bestaande holebi- en transfobie geïnstitutionaliseerd. Anders zijn, flamboyant zijn en extravagant zijn, konden niet door de beugel voor de communisten. Mensen die deze eigenschappen vertoonden, werden onderdrukt. Homobars werden gezien als contrarevolutionair. Voor Fidel waren homo’s stedelijke bourgeois en een product van westerse decadentie. Hij noemde ze maricones (janetten).

De situatie van holebi’s en transgenders in Cuba is de voorbije jaren weliswaar verbeterd. Er blijven de voorbije jaren meldingen verschijnen dat de Cubaanse autoriteiten critici van de overheid, inclusief journalisten en mensenrechtenactivisten, willekeurig arresteren en tijdelijk vasthouden.

Amnesty International wordt ook al jaren de toegang tot Cuba ontzegd. Het Cubaanse regime dwarsboomt het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van vergadering.

België

De ’transittruc’ heeft zich in Brussels Airport in Zaventem niet voorgedaan.

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) stelde in 2017 geen stijging van asielaanvragen door Cubanen vast.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Elsevier, ZiZo

Een gedachte over “Cubaanse LGBT-exodus naar Nederland gestopt

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: