Sabien Lahaye-Battheu introduceert debat over holebi’s en transgenders in wereldparlement

Volksvertegenwoordigster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) heeft de Interparlementaire Unie (IPU) overtuigd om te praten over de rechten van holebi’s, transgenders en personen met een interseks conditie.

De IPU is gesticht in 1889 en omvat nationale parlementsleden uit de hele wereld. De leden kwamen onlangs bijeen in Genève, in het historisch neutrale Zwitserland.

“De Interparlementaire Unie bestaat bijna 130 jaar en in die geschiedenis zijn de rechten van holebi’s, transgenders en personen met een interseks conditie nooit besproken. Dat is nochtans niet moeilijk of radicaal. (…) Deze stoelen nochtans op de universele mensenrechten van gelijkheid en non-discriminatie”, sprak Lahaye-Battheu het assemblee toe.

“Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren”, citeert Lahaye-Battheu de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. De politica citeerde nog verklaringen die mensen- en burgerrechten bevestigen.

“Helaas stellen we vast dat er geweld gepleegd op wordt en er discriminatie is (van LGBTI’s)”, zegt Lahaye-Battheu. Deze inbreuken beginnen thuis en op school en gaan verder in de maatschappij en bij de staat. “Deze inbreuken hebben levenslange gevolgen voor de slachtoffers en worden naar volgende generaties doorgegeven.”

Strafwet

Een zeventigtal landen, een derde in de wereld, bestraffen homoseks. Vluchtelingen zijn ook bijzonder kwetsbaar, stelt Lahaye-Battheu.

Niet zwijgen

De liberale politica riep haar collega’s op om LGBTI-issues te bespreken. “Mijn Belgische collega’s en ikzelf beseffen dat dit debat moeilijk is door onze historische, culturele en vooral religieuze diversiteiten. Maar laten we de moed tonen dit debat tenminste te voeren.”

Met 31 stemmen voor en 24 stemmen tegen is haar voorstel aangenomen.

 

Beeld: Sabien Lahaye-Battheu

3 gedachten over “Sabien Lahaye-Battheu introduceert debat over holebi’s en transgenders in wereldparlement

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: