Petitie wil homoseks uit strafwet in Commonwealth-landen

Binnenkort komen de staatshoofden en regeringsleiders van het Britse Gemenebest van Naties in het Verenigd Koninkrijk. Een petitie wil dat de lidstaten homoseks decriminaliseren.

Het Commonwealth of Nations bestaat uit 53 landen met een historische, veelal koloniale band met het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth II is staatshoofd van zestien van deze landen.

Strafwet

In 37 van de 53 Gemenebestlanden is homoseks strafbaar. Soms is de doodstraf voorzien, zoals in Brunei en delen van Nigeria. Soms worden holebi’s actief vervolgd, zoals in Oeganda, Kameroen, India, Pakistan, Saint Vincent en de Grenadines, Papoea-Nieuw-Guinea of Zambia.

Soms is het strafartikel eerder theorie dan praktijk, zoals in Malawi, Tonga, Singapore of Namibië.

Soms is het strafartikel niet alleen dode letter, er zijn ook antidiscriminatieregels. Dat is het geval in Botswana, Mauritius, Sri Lanka, de Cookeilanden en Samoa.

Petitie

Maar zelfs als ‘dode letter’ kunnen zo’n strafartikels gevaarlijk zijn. Tot 2013 was er een gedoogbeleid in India, tot het Federaal Hooggerechtshof van India er anders over oordeelde. Vandaar de petitie.

De petitie wordt op 11 april overhandigd. Het is dus niet te laat om ze te ondertekenen.

Zeventigtal

Een zeventigtal landen bestraffen homoseks. Hoeveel juist, hangt af van hoe je telt en wat je in acht neemt. Erasing 76 legt het uit.

Ga je naar een van deze landen? Hier staat uitgelegd wat je moet doen.

 

Beeld: Fifaliana, Pixabay
Bron: 76 Crimes, Wikipedia

2 gedachten over “Petitie wil homoseks uit strafwet in Commonwealth-landen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: