Holebi’s en transgenders herinneren Rusland eraan dat ze Tsjetsjenië en homovervolgingen opvolgen

Een jaar geleden kwam de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta met het schokkende nieuws over de vervolging, marteling en het vermoorden van (vermeende) homo- en biseksuele mannen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

De leider van dit land – ‘leider’ is zijn titel – Ramzan Kadyrov ontkende in het openbaar het bestaan van homo’s in zijn land, maar beval wel de vervolging van mensen die wel eens homo kunnen zijn. Een ware zuiveringsactie. De omschrijving ‘concentratiekamp’, met zijn historisch gewicht en connotatie, viel snel.

Een jaar later is het duidelijk dat die vervolging nog steeds bezig is en dat er geen sprake is van een diepgaand Russisch onderzoek naar de aanstichters van deze vervolging.

#ChechnyaOneYearOn

Uit protest daartegen en om druk te blijven uitoefenen op Tsjetsjenië en Rusland wordt wereldwijd de actie #ChechnyaOneYearOn gevoerd. Bedoeling is een foto op sociale media te plaatsen met de hashtag #ChechnyaOneYearOn.

COC Nederland stelt hierbij volgende begeleidende tekst voor.

Despite overwhelming testimonies from victims of #persecutions of (perceived) LGBT people in #Chechnya, no investigation has taken place. Start investigation now! #ChechnyaOneYearOn

Op Twitter kun je deze boodschap en je foto ook nog richten aan de Russische president Vladimir Poetin (Verenigd Rusland), het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken en de Russische ombudsman: @PutinRF_Eng @MFA_Russia @ombudsmanrf.

Piet De Bruyn

Piet De Bruyn (N-VA) is Vlaams parlementslid en algemeen rapporteur voor LGBTI-kwesties bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. In die hoedanigheid heeft van dag 1 de zaak opgevolgd. Ook hij plaatste een ChechnyaOneYearOn-foto online.

Hij schreef er een column over. Hij vertelt het verhaal van Y. “Je aangetrokken voelen tot jongens… daarvoor zijn er zelfs geen neutrale woorden in het Tsjetsjeens. Enkel omschrijvingen die duidelijk maken hoe verkeerd, vuil, verwerpelijk en weerzinwekkend dit is. Mannen moeten mannelijk zijn. Krachtig. De familielijn verderzetten. De tradities bewaren.”

De Bruyn vertelt het helse avontuur van Y. Maar er is een min of meer oké voorlopig einde. “Via bemiddeling met een Europese ambassade kon Y na een paar weken naar de hoofdstad reizen waar hij nu zit. Y zit in een asielprocedure en de kans dat hij ook effectief asiel krijgt, is zeer groot. Al blijft het voor Y bang wachten tot het zover is.”

Wereld kijkt

De wereld gaat niet ten oorlog trekken tegen Rusland om homo’s in Tsjetsjenië te helpen. Toch gebeurde veel. De Europese Unie en EU-lidstaten, de Verenigde Staten, Canada en internationale instanties zetten Rusland onder druk iets te ondernemen.

In Rusland helpt het Russian LGBT Network Tsjetsjeense homo’s en bi’s te vluchten.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland, ZiZo, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: