Koen Geens voorzichtig over verbod op homogenezing in België

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil wel conversietherapie of homogenezing verbieden in België, maar hij maant aan tot voorzichtigheid. Dat verklaarde de minister in de kamercommissie-Justitie.

Onder de noemer conversietherapie vallen behandelingen van mensen om hetero en/of cisgender te worden.

Minister Geens kreeg de vraag van Jean-Jacques Flahaux (MR). Op 1 maart veroordeelde het Europees Parlement conversietherapieën. Conversietherapie is verboden in het Verenigd Koninkrijk, in Malta, in enkele Amerikaanse staten, in Taiwan en enkele Spaanse regio’s.

Strafwetboek

Koen Geens heeft sympathie voor een verbod op conversietherapie. “Seksuele oriëntatie, gender, geslachtswijzigingen, genderexpressie en -identiteit zijn in onze Staat persoonlijke vrijheden die niet als ziekte mogen worden aanzien.”

“Er is aandacht hiervoor bij de hervorming van het Strafwetboek”, stelt de minister. “Misprijzen of vijandigheid jegens iemand op grond van geslacht, geslachtswijziging of seksuele oriëntatie zijn ingebed in de definitie van discriminatie en kunnen leiden tot zwaardere straffen.”

“Bovendien zijn genderexpressie en genderidentiteit opgenomen in de criteria ter bescherming tegen discriminatie”

Voorzichtigheid

Een verbod op conversietherapie vraagt echter om voorzichtigheid. “Wetgeving in die richting mag niet als neveneffect hebben transgenders hormonentherapie te ontzeggen”, waarschuwt de minister.

Cependant, la possibilité d’une interdiction légale à certains traitements médicaux et thérapeutiques, qui viserait à guérir ces libertés protégées doit faire l’objet d’une approche nécessitant toute la prudence juridique. En effet, cette interdiction ne doit pas entraîner d’effets pervers et ainsi interdire légalement au patient transgenre, par exemple, de subir des traitements hormonaux ou thérapeutiques qu’il souhaite.

Volksgezondheid

Geens vindt overigens dat dit eerder een kwestie is voor de minister van Volksgezondheid, namelijk Maggie De Block (Open Vld). “Aangezien dit therapieën en patiëntenrechten betreft. Zij genieten al bescherming.”

Vervolging

De minister stelt trouwens dat behandelingen die schade of letsels veroorzaken al kunnen leiden tot vervolging.

Flahaux zal ook minister De Block hierover ondervragen. Hij wil dat België een voorbeeld neemt aan Malta en het Verenigd Koninkrijk.

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: