Mensen met autisme zijn vaker holebi en transgender

Mensen met autisme zijn vaker lesbisch, homo- of biseksueel. Dat blijkt uit Nederlandse statistieken.

Bij vrouwen met autisme geeft 27% aan biseksueel te zijn, 5% noemt zich lesbisch, en binnen de 14% ‘anders’ zit een groep vrouwen die eigenlijk geen behoefte heeft aan seks. Dat blijkt uit het Nederlands Autisme Register 2017 (NAR). Het is Autismeweek in Nederland.

8% van de mannen met autisme noemt zich homo, 9% noemt zich biseksueel. 3% noemt zich ‘anders’.

Transgender

99% van de mannen in het NAR is ook als man geboren. 93% van de volwassen mannen in het NAR voelt zich ook man, 4% voelt zich deels man, deels vrouw. 0.6% voelt zich vrouw,  1% voelt zich geen man en ook geen vrouw en 2% weet dit nog niet precies.

99% van de vrouwen in het NAR is ook als vrouw geboren. 79% van de volwassen vrouwen in het NAR voelt zich ook vrouw,  11% voelt zich deels man, deels vrouw, 0.6% voelt zich man, 7% voelt zich geen man en ook geen vrouw en 3% weet dit nog niet precies.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau hield het er in 2016 in een voorzichtige schatting op dat 4 tot 6 procent van de bevolking lesbisch, homo­seksueel of biseksueel is.

Bespreek en zichtbaar?

Psycholoog Lieke van Dijk pleit in Het Parool voor meer bespreekbaarheid en zichtbaarheid van LGBT’s en autisme. “Mensen met autisme vechten eerst tegen de stigma’s die kleven aan autisme. We zijn nu wel losgekomen van het beeld van Rain Man, maar er leven nog veel vooroordelen.”

Nadien moet je ook nog een coming-out doen. “Dat is voor hen extreem moeilijk en confronterend. Het helpt mensen gewoon als er naar wordt gevraagd.”

Zelfbenoeming

Van Dijk wijst erop dat mensen met autisme het moeilijk hebben hun gevoelens onder woorden te brengen. “Het zou veel leed besparen als hulp­verleners daar een meer leidende rol in zouden nemen.”

“Mensen let autisme denken: ben ik dit nou of is dit autisme? Binnen autisme is er een criterium waarbij je een enorme fascinatie voor een onderwerp kunt ontwikkelen. Iemand verzamelt daar dan heel veel informatie over en verdiept zich enorm in het onderwerp – bijvoorbeeld homoseksualiteit. Daar kan het ook nog wel eens mee worden verward. Dat soort factoren maakt het heel in­gewikkeld.”

Jaimie Deblieck

Jaimie Deblieck (19) vertelde nadat hij Mister Gay Belgium 2017 werd dat hij ook iemand met autisme is. “Autisme in combinatie met homo-zijn is voor mij absoluut geen evidentie”, getuigt Deblieck. “Dat komt omdat we heel weinig zelfvertrouwen hebben.

“Mensen hebben vaak een oordeel klaar, zonder er veel over te weten.”

Deblieck zet zich dan ook samen met de Vlaamse Vereniging Autisme in voor meer zichtbaarheid.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Het Parool, eigen verslaggeving

Een gedachte over “Mensen met autisme zijn vaker holebi en transgender

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: