Waarom vervolgt Tsjetsjenië homo’s?

Een jaar geleden vernam de wereld dat leider van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov (vermeende) homo- en biseksuele mannen liet opsporen, opsluiten, martelen en soms terechtstellen. Hoe is het zover kunnen komen?

Vanaf april 2017 kwamen regelmatig berichten over zware mishandelingen van homo- en biseksuele mannen in Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland. Internationale druk op Rusland deden president Vladimir Poetin (Verenigd Rusland) zijn Tsjetsjeense confrater matigen. De situatie zou er zijn gestabiliseerd.

USSR

Politicoloog Rémy Bonny specialiseert zich in de politiek van Centraal en Oost-Europa, met bijzondere aandacht voor LGBTQ+kwesties in postcommunistische landen. De Oostendenaar schreef een korte paper over Tsjetsjenië.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kon Tsjetsjenië er ondanks bloedige onafhankelijkheidsoorlogen er niet in slagen onafhankelijk te worden. Tijdens die periodes van burgeroorlog groeide de aanhang voor de islam.

Godsdienst

“De strijd van de Tsjetsjenen is een strijd voor onafhankelijkheid”, schrijft Bonny. “Het is geen strijd voor religieuze dominantie. Je kan argumenteren dat de strijd dezelfde is als voor alle Russen na de val van het communisme. Rusland én Tsjetsjenië beleven een identiteitscrisis. Beiden weten niet hoe zichzelf te definiëren.”

Wat verbindt het best? Een gemeenschappelijke vijand. In casu het Westen. “De invloed van de Russisch-Orthodoxe Kerk is sterk gegroeid. De Sovjets hadden als vijand godsdienst. De woede is nu gericht op wat niet traditioneel is, als vrouwen, holebi’s en transgenders.”

De overheid onder Kadyrov gebruikt soefisme als excuus om kritiek de mond te snoeren, schrijft Bonny.

Soefisme is een mystieke traditie binnen de vroege islam. Deze gelooft ook in broederschappen en Kadyrov heeft soefibroeders op alle overheidsniveaus. “De traditie van soefisme steunt op de hormo-erotische relatie van dichter Jalal ad-Din Rumi met derwisj Sjems Tebrizi in de 13de eeuw. Ondanks de expliciete verzen beseffen weinigen hoe homo-erotisch ze zijn.”

Voor Bonny betekent dit dat godsdienst niet de bron is voor de heersende homofobie.

Beste leerling van de klas

Sinds 2014 is de promotie van niet-traditionele gezinsvormen bij minderjarigen, kortweg homopropaganda, verboden.

Ramzan Kadyrov wil enerzijds een sterke regionale leider zijn en anderzijds op een goed blaadje staan bij Vladimir Poetin. Hij wil de beste van de klas zijn. Hij implementeert wat de Russen zouden willen implementeren.

Identiteitscrisis

Voor Bonny is identiteitscrisis de oorzaak van de ijver in Tsjetsjenië. “Eerst wilden Tsjetsjeense leiders zich volledig losmaken van Rusland. Nu willen ze een sterke, autonome regio zijn binnen de Russische Federatie.”

“Door homo’s te vervolgen, wil Kadyrov spierballen rollen en een statement maken voor de veelal holebifobe en transfobe bevolking binnen de Russische Federatie. Homo’s waren het slachtoffer van een staat die opgroeit.”

“De concentratiekampen hadden alles te maken met de Tsjetsjeense integratie binnen de de Russische Federatie.”

 

Beeld: collage Timothy Junes met bronmateriaal Wikipedia

%d bloggers liken dit: