Belgian Pride 2018: #YourLocalPower of de kracht van lokale besturen

De Belgian Pride heeft dit jaar als thema de gemeenteraadsverkiezingen. at is uiteraard geen grote verrassing. De strijdkreet wordt #YourLocalPower.

“Je vrij voelen in je buurt, gemeente of stad. Jezelf mogen zijn en tonen op straat. Hand-in-hand lopen met je geliefde en elkaar liefdevol toelachen in het openbaar. Je persoonlijk leven speelt zich ook af in de publieke ruimte”, aldus de Belgian Pride. Het pridefestival in Brussel vindt plaats in mei en culmineert in de parade op zaterdag 19 mei.

“In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, vraagt iedereen (jongeren, senioren, gezinnen, stellen en personen van welke aard dan ook) de lokale beleidsmakers: Hoe maakt u het verschil? Wat doet u voor diversiteit in ons dagelijks leven? Waar de regen plaats maakt voor de zon, daar lopen wij trots onder de regenboog!”

Gemeenteraadsverkiezingen

Het thema, #YourLocalPower, staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. “De beslissing welk bolletje je zal inkleuren, is een belangrijke keuze. Een bewuste beslissing kan leiden tot een betere leefomgeving in je stad of gemeente.”

“Dan hebben we het niet alleen over de heraanleg van het plaatselijk park, het beleid in de gemeenteschool of de goede werking van het OCMW. Ook je lokale gemeente- of stadsbestuur kan het wezenlijk verschil maken en je woonplaats tot een echte regenboogbubbel omtoveren, als je dat wenst natuurlijk.”

“Met de slogan ‘Your Local Power!’ willen we gemeente- en stadsbesturen aanzetten om een expliciet en geïntegreerd lokaal LGBTI+ beleid te voeren. Gemeenten en steden kunnen én moeten het verschil maken. Ze moeten verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van al hun inwoners.”

Regenboog

“Het wapperen van de regenboogvlag voor het gemeentehuis, tijdens de prideperiode, staat hiervoor symbool. De gemeente of stad toont zich hiermee solidair met de LGBTI+ gemeenschap. Dat symbolisch gebaar is geen aantasting van de neutraliteit. Integendeel, pas als er erkenning is voor diversiteit en inclusie, kan er actief gewerkt worden om alle vormen van discriminatie uit te sluiten.”

Wie het kleine niet eert…

De Belgische holebi- en transgenderorganisaties willen dat gemeente- en stadsbesturen LFBT-vriendelijke maatregelen nemen zoals diversiteitsengagementen of informatie voorhanden leggen in dienstverlenende instellingen zoals de openbare bibliotheek.

“De lijst van mogelijkheden wat steden en gemeenten kunnen ondernemen is eindeloos. Vele van deze acties zijn trouwens heel eenvoudig uit te voeren. Soms heeft jouw lokaal bestuur alleen een duwtje in de rug nodig, en dat duwtje kan jij op 14 oktober in het stemhokje geven. Een goed lokaal bestuur is op maat van de noden en behoeften van alle inwoners. Wat heeft de LGBTI+ gemeenschap nodig in jouw stad of gemeente?”

Op zaterdag 19 mei kan je al een duidelijk (en luid) signaal geven aan de politici. Maak je wensen kenbaar tijdens de Belgian Pride. Tot dan? Iedereen welkom!”

Beeld: Belgian Pride

%d bloggers liken dit: