Tweede Kamer wil strenger optreden tegen homofoob en transfoob geweld

Ook de Tweede Kamer wil dat de regering in Nederland meer doet tegen holebifoob en transfoob geweld. Dat bleek op donderdag 5 april tijdens het eerste deel van debat over het Emancipatiebeleid. COC Nederland heeft een hele waslijst aan verwachtingen.

VVD, CDA, D66, SP, PvdA en PvdD vroegen minister van Emancipatiebeleid Ingrid Van Engelshoven (D66) om meer maatregelen tegen holebifoob en transfoob geweld. VVD vroeg om een actieplan en D66 wil dat het een topprioriteit van de regering wordt. Veel politici toonden zich geschokt door de recente voorvallen in Dordrecht waarbij homoseksuele mannen werden aangevallen door groepen jongeren.

Onderwijs

Verschillende Kamerleden vroegen om maatregelen om acceptatie in het onderwijs te bevorderen. SP-woordvoerder Jasper van Dijk en PvdA-woordvoerder Van den Hul drongen aan op verplichte aandacht voor LGBTI-acceptatie in het secundair en in lerarenopleidingen.

Geloof

Ook willen SP en PvdA dat de minister in gesprek gaat met onderwijsuitgevers. Die besteden in hun lesmethoden nu vaak geen aandacht aan holebi’s en transgenders, onder druk van conservatieve religieuze scholen. D66 drong er op aan dat pesten op school stevig wordt aangepakt.

Transitieverlof

Transgenders moeten ’transitieverlof’ kunnen krijgen, vinden onder anderen D66 en GroenLinks. De linkse groenen vroegen ook om snelle verstrekking van hiv-preventiepil PrEP in Nederland.

Mensenrechten?

Tijdens het debat vond een opmerkelijke aanvaring plaats tussen SGP-woordvoerder Roeloef Bisschop en veel andere fracties. Bisschop stelde dat holebi’s en transgenders niet moeten worden “afgeschreven”, maar dat ze ook niet “ongenormeerd’ zichzelf mogen zijn. Rechten voor LGBTI’s staan volgens hem “een beetje los van mensenrechten”. De SGP is een strengchristelijke partij. 

PVV, ChristenUnie, 50PLUS, Denk en Forum voor Democratie waren afwezig bij het debat.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: