Rechter weerhoudt homofobie in aanval in Arnhem niet; COC Nederland wil hoger beroep

COC Nederland roept het Openbaar Ministerie op om in hoger beroep te gaan in de mishandelingszaak van Jasper en Ronnie uit Arnhem. Het COC overlegde met Sidney Smeets, advocaat van de slachtoffers. Het OM moet de rechter in hoger beroep vragen te erkennen dat er sprake is van discriminatie.

De rechtbank erkende in zijn vonnis op maandag 9 april wel dat Jasper en Ronnie zijn uitgescholden voor “homo” en “flikker”. Toch zou discriminatie volgens de rechter in de zaak geen rol spelen. De rechter hield er ook geen rekening mee bij de hoogte van de straf.

Jasper en Ronnie werden in 2017 in Arnhem aangevallen omdat ze hand in hand liepen. Deze homofobe aanval bewoog Nederland, Politie Gent en Lokale Politie Antwerpen ertoe om massaal hand in hand te lopen uit solidariteit.

Compleet verkeerd signaal

COC Nederland is ontevreden met het vonnis. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om te worden uitgescholden wegens je seksuele oriëntatie”, reageert voorzitter Tanja Ineke. “Alsof dat niets met homofobie te maken heeft, alsof je daar maar niet over moet zeuren, alsof je je daar maar bij neer moet leggen. Dat gaan we dus niet doen.”

Het COC sluit zich aan bij de woorden van advocaat Smeets: “Je kunt je nauwelijks voorstellen dat iemand het geen racisme zou vinden als iemand wordt uitgescholden wegens zijn huidskleur, of een religieus iemand wegens zijn geloof. Maar voor holebi’s en transgenders lijkt opeens een andere standaard te gelden.”

Meester Smeets wijst er op dat de rechter vorig jaar in een mishandelingszaak in Amsterdam ook al oordeelde dat homofobie er geen rol speelde, terwijl het slachtoffer was uitgescholden voor “dirty fag”.

Hogere straf?

Hoewel er aanvankelijk enige onduidelijkheid over bestond, speelde discriminatie volgens het OM in de zaak van Jasper en Ronnie wel een rol. Daarom eiste de officier van Justitie (in België: procureur des Konings) ook een hogere straf. Wat het COC betreft moet het OM nu doorpakken en in hoger beroep erkenning voor discriminatie vragen.

De rechter legde de 17-jarige hoofddader maandag een werkstraf op van 160 uur, de drie anderen kregen werkstraffen van 80 uur. Ook moeten ze de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 4.276 en 577 euro.

COC Nederland wil een betere aanpak van holebifoob en transfoob geweld in Nederland.

 

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: COC Nederland

2 gedachten over “Rechter weerhoudt homofobie in aanval in Arnhem niet; COC Nederland wil hoger beroep

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: