Homofobe dancehallzanger Bounty Killer uit Jamaica treedt opnieuw op in België

De Jamaicaanse zanger Bounty Killer treedt op 9 mei op in Antwerpen. Deze dancehallartiest schuwt homofobe liedjesteksten niet. Zijn concert in Berlijn is geannuleerd.

Rodney Basil Price (45), beter bekend als Bounty Killer, zingt in verschillende liedjes dat homo’s verbrand of verdronken moeten worden.

Moord en brand en verdrinking

In ‘Another Level‘ uit 2000 zingt hij “Bun a fire pon a kuh pon mister fagoty…. Poop man fi drown a dat a yawd man philosophy (Uh huh)“; “Verbrand homo’s. Mannen die anale seks hebben moeten verdronken worden.”

In ‘Look Good‘ uit 2002 zingt hij “wipe out the faggot with a pure laser beam“; “vernietig janetten met een zuivere laserstraal”.

In ‘Mr Wanna Be‘ uit 1999 zingt hij “Hear this likkle punk guh sing a battyman concept…To kill dis yah fool, to me dat is no stress Murder dem fast just like a Federal Express“; “Aanhoor deze kleine nozem die een homoliedje zingt. Deze onnozelaar doden bezorgt me geen stress. Vermoord hem snel, zoals Federal Express.”

Precedenten

Eerdere concerten met Bounty Killer, soms ook Bounty Killa gespeld, zijn afgelast. Het concert van 11 mei in Berlijn bijvoorbeeld. In 2012 was er ook een flinke controverse. Er kwam een Vlaams charter waarin de sector zich engageert homofobe teksten te weren.

Nadat Bounty Killer enkele jaren geleden tijdens een concert opriep tot het verbranden van holebi’s werden veel geplande concerten afgezegd. Na internationaal protest tegen haatdragende liedteksten, ondertekenden enkele van Bounty Killers collega’s de ‘Reggae Compassionate Act‘. Hierin engageren ze zich om geen expliciet homofobe teksten meer te zingen.

Bounty Killer heeft pertinent geweigerd om dit document te ondertekenen. Hij heeft nooit afstand genomen van de inhoud van zijn teksten.

Woorden en daden

Unia wijdde een brochure aan het thema. “Songteksten of uitspraken van artiesten die openbaar worden voorgebracht kunnen flagrant aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. Maar de tekst alleen is wettelijk gezien onvoldoende om over aanzetten tot haat te spreken; ook de context en de houding van de artiest zijn belangrijk”, staat in ‘Haat geef je geen podium‘.

“Heeft de artiest de bedoeling om een effect te veroorzaken bij het publiek? Heeft hij m.a.w. de intentie en de hoop dat zijn publiek zich ook zo zal gedragen? Het aanzetten tot haat, geweld of  discriminatie gaat dus veel verder dan een loutere verspreiding van ideeën, informatie of beledigingen. Om songteksten of uitspraken te beoordelen, moet men zich dus niet focussen op de mening die vertolkt wordt, maar wel op de daad die gesteld wordt. Merk op dat er niet noodzakelijk overgegaan moet worden tot ‘daden’ door (een deel van) het publiek. Het ‘aanzetten tot’ kan afgeleid worden uit de intenties van de artiest, ongeacht of het publiek er al dan geen gevolg aan gegeven heeft.”

Enthousiasme

Mango Club is alvast enthousiast de zanger te mogen ontvangen. “BOUNTY KILLER WARLORD IN THE BUILDING!!! Rodney Price ofwel Bounty Killer is een absolute ster in de dancehall. Van back in de 90’s bij King Jammy’s tot vandaag rijgt hij de hits aan elkaar. We zijn dan ook heel blij om deze levende legende op het ‘Hotel Jamaica‘ podium te verwelkomen. LAWD AH MERCI.”

 

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: GaySite.nl, Peter Tatchell, Unia 

Een gedachte over “Homofobe dancehallzanger Bounty Killer uit Jamaica treedt opnieuw op in België

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: