Scholen kleuren paars uit solidariteit met holebi’s en transgenders op 17 mei

Een 18-tal scholen in Eeklo, Aalst en Antwerpen motiveren hun leerlingen om op 17 mei paars te dragen uit solidariteit met holebi’s en transgenders. Het stadsbestuur van Eeklo zal paarse armbandjes uitdelen.

17 mei is Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Voor Jeroen Thierens van de Oost-Vlaamse jongerenorganisatie Jongeren Onder Eén Noemer (JOEN) een uitgelezen kans om solidariteit met holebi’s en transgenders te tonen.

Paars

“We vragen leerlingen die dag paars te dragen. Omdat iets paars vinden in de kleerkast niet evident is, worden paarse armbandjes uitgedeeld.” Paars als LGBT-steunkleur is niet nieuw. In de Verenigde Staten heeft Spirit Day de kleur paars als symbool. In Nederland is er Paarse Vrijdag.

De actie startte in 2013. Via Paars.today biedt Thierens meer informatie over de actie. Er is nu al een bundel voor leerkrachten, maar hij wil tegen volgend jaar ook materiaal voor leerlingen klaarhebben.

“Het uiteindelijke doel is seksuele oriëntatie en genderidentiteit bespreekbaar maken op school.”

 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: