VIDEO | Verhoogt Oeganda straffen voor homoseks?

Het is een wederkerend thema: politici in Oeganda willen de straffen op homoseks verhogen. Dat is het gevolg van een beslissing van de Interparlementaire Unie (IPU).

Onder impuls van Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) nam de IPU een motie aan om de rechten van holebi’s en transgenders – ooit – te bespreken. Maar dat is in Oeganda in het verkeerde keelgat geschoten.

Europese push

Parlementsleden daar noemen homoseksualiteit on-Afrikaans en onkies. Het parlement nam een motie aan die parlementsvoorzitter Rebecca Kadaga aanmaant een ‘standvastig standpunt’ aan te nemen bij het IPU.

Kadaga beschuldigde IPU-voorzitter Gabriella Barroza ervan de LGBT-motie te hebben aangenomen zonder Afrikaanse en Aziatische te landen te consulteren. Als Europa holebi- en trangenderrechten blijft pushen, zullen Afrikaanse en Aziatische landen de Interparlementaire Unie verlaten.

Kadaga heeft een lange staat van dienst qua homofobie. Met het ‘Kill The Gays’-wetsvoorstel in 2014 wilde ze de doodstraf invoeren voor homoseks. Maar omdat die wet werd aangenomen zonder dat er voldoende parlementsleden aanwezig waren, maakte het Hooggerechtshof van Oeganda de wet ongedaan.

Nu al is de maximumstraf voor homoseks levenslang.

Het enthousiasme om opnieuw homoseks zwaarder aan te pakken, is groot.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: