Cartoon Called Life: het konijntje dat gay life samenvat in enkele vakjes

De naam Juraj Straka zegt je allicht winig. Maar misschien ken je wel zijn alter ego Bunny uit Cartoon Called Life?

“Cartoon Called Life is gestart als schattige boodschapjes tussen mijn toenmalige vriend en ikzelf”, vertelt de 33-jarige Juraj Straka. “Ze waren helemaal niet publiek bedoeld. Toen het uitgeraakte, hield Bunny op te bestaan. Maar nadien dook hij organisch terug op en gaandeweg begon ik cartoons van hem te publiceren.”

In één hokje

Het konijntje evolueerde naar een eenvakstrip op Instagram. Ze tonen zijn gevecht tegen de calorieën en al wat lekkers is, naar zijn zijn zoektocht naar een gespierde en bebaarde kerel.

Cartoon Called Life

“Het verhaal wordt altijd verteld in één vakje, en dat maakt het soms moeilijk”, vertelt Straka. De cartoons zijn dan ook seizoensgebonden, met een verwijzing naar Kerstmis, Valentijn of een andere gelegenheid.

“Eens ik weet wat ik ga tekenen, heb ik een uur of anderhalf nodig nodig om ze uit te werken.” Straka is fan van zwarte lijnen. Hij groeide op met cartoons als de ‘The Power Puff Girls‘. De tekening maakt hij met de hand, het inkleuren gebeurt op computer.

Cartoon Called Life ziet er niet specifiek Europees, Amerikaans of Japans uit. Al heeft Bunny wel vaak grote manga-ogen. “Ik ben op zich geen fan van stripverhalen. Ik ben dus niet beïnvloed door stripverhalen uit mijn jeugd.”

Geen naakt

Cartoon Called Life suggereert veel, maar toont nooit echt iets. “Cartoon Called Life moet ‘mamavriendelijk’ zijn. Dickpics zijn overal te vinden, ik voel de behoefte niet ze te tekenen.”

De cartoons bevatten nochtans genoeg knipogen. “Dat is enkel jouw dirty mind“, lacht Straka.

Instagram

Cartoon Called Life was eerst enkel te zien op Instagram. Dat is het enige sociaal medium waarop Straka actief is. “Ik deletete Facebook voor het hip was Facebook te deleten”, grapt Straka.

Je vindt de strip wel op Facebook: iemand anders beheert die account.

Boek

In oktober kwam het boek uit, dat je online kan bestellen. Als kind al wilde Straka ooit een boek uitbrengen. Dat is nu gelukt.

“Het wordt geen reeks, ik wil niet in herhaling vallen. Wat de toekomst brengt, zie ik wel.”

Er zijn ondertussen plannen om merchandising te ontwerpen, maar er moest een een boek komen.

Slowakije

Straka verhuisde vrij jong uit Bratislava in Slowakije naar Lyon in Frankrijk. Nadien woonde hij in Lyon en Parijs. Hij woont intussen twee jaar in Antwerpen.

Bunny heette even Zajko, Slowaaks voor klein konijntje. Maar Zajko is ook de naam van een Japans manga-personage.

Straka keert zelden terug naar Slowakije. “Met Kerst, ja. Er valt niet zo veel te beleven. Er is nu wel een gay scene maar het loopt achter op de rest van Europa. Mentaliteiten evolueren trager dan wetgeving”, legt hij uit.

Antwerp Pride

In 2017 dook Cartoon Called Life op tijdens Antwerp Pride. Ook dit jaar zal Straka zorgen voor visuals. Bunny zal her en der zichtbaar zijn tijdens het pridefestival in Antwerpen.

Je zal Cartoon Called Life zeker dan zien. Intussen kan je hem volgen op Instagram en Facebook.

 

Beeld: Cartoon Called Life

3 gedachten over “Cartoon Called Life: het konijntje dat gay life samenvat in enkele vakjes

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: