Mango Club: Bounty Killer engageert zich tegen homofoob geweld

Op 9 mei vindt in Mango Club in Antwerpen Hotel Jamaica plaats, een dancehallconcert met onder meer Bounty Killer. De zanger zal er geen homofobe liedjes zingen.

Bounty Killer of Rodney Basil Price (45) heeft enkele songs in zijn repertoire staan die het hebben over homo’s doden, verbranden en verdrinken. Maar Mike De Herdt van Mango Club reageert: “Bounty Killer zet zich ondertussen al jaren in tegen lyrics die aanzetten tot haat en geweld tegen homo’s”.

“Bounty Killer heeft zich contractueel geëngageerd om geen homofobe songs te brengen”, verzekert concertorganisator De Herdt.

Maar hij geeft ook context. Wat als homofobie klinkt, is ‘gewoon’ stoere taal uit een cultuur die muziek gebruikt om frustraties te uiten.

Erfenis

Jamaica erfde de zogeheten Buggery Laws van de Britse kolonisator. Die strafwetten tegen homoseks zijn nog steeds actueel, legt De Herdt uit. Bovendien zijn Jamaicanen gelovig en religieus. Zowel de wet als geloof stellen dus dat homoseksualiteit niet kan. Het is er ingebakken.

Een tweede aspect is muziek. “De battles in hiphop hebben hun oorsprong in de clashes van de dancehall. Daarbij schelden de deelnemende artiesten elkaar uit”, legt De Herdt uit.

Jamaica is een derdewereldland waar geweld niet veraf is. Muziek kanaliseert dat geweld. Het populairste scheldwoord is er ‘batty boy‘ of ‘kontneuker’. Oproepen tot het doden van kontneukers klinkt in onze bijzonder homofoob, maar dat is het niet, stelt De Herdt.

Diaspora

Een tiental jaar geleden begonnen uitgeweken LGBT-Jamaicanen zich wel te roeren en dat leidde tot afgelastingen van concerten en boycots.

Enerzijds zorgt dit voor extra wrevel. Als reactie op annulaties en op censuur kregen sommige teksten dan wel een homofoob karakter.

Anderzijds leidde dat wel tot een zekere beweging in de goede richting. Maar bij de meeste dancehallzangers kwam wel het besef dat ze weliswaar tegen homoseksualiteit kunnen zijn, maar aanzetten tot haat en geweld kunnen niet.

in 2012 kwam er in België een charter. Reggae- en dancehallzangers die op podia haat en geweld tegen holebi’s prediken, zijn niet meer welkom op Belgische podia. Dat Reggae Geel in 2016 boekte Sizzla, maar werd snel teruggefloten door het reggaepubliek zelf.

Niet alleen mensen buiten het genre – LGBT’s en de politiek – vonden dit niet kunnen, ook binnen de reggaegemeenschap kwam er kritiek. Reggae Geel annuleerde dan maar de komst van Sizzla.

Beu

Daarom dat De Herdt de commotie die er, vooral in Duitsland, rond de komst Bounty Killer is, beu is. “Net Bounty Killer geeft het goede voorbeeld. Hij past zijn liedjesteksten aan. In zijn bindteksten benadrukt hij dat sommige bewoordingen niet homofoob zijn. Hij producet ook tientallen opkomende Jamaicaanse en drukt hen op het hart dat aanzetten tot haat en geweld tegen homo’s niet kan.”

“Boycots en afgelastingen werken contraproductief. De zangers ervaren het als broodroof en een aanval op hun cultuur.” De Herdt pleit dan ook om meer kennis van zaken alvorens te oordelen.

 

Beeld: GoPlaces, Pixabay

2 gedachten over “Mango Club: Bounty Killer engageert zich tegen homofoob geweld

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: