Blokkeert strafbaarheid homoseks WK voetbal in Marokko?

De FIFA is ongerust dat de strafbaarheid van homoseks in Marokko een probleem is voor homoseksuele voetbalfans. Marokko wil in 2026 het wereldkampioenschap voetbal organiseren.

Rusland verbiedt homopropaganda en Qatar homoseks. Zij organiseren in 2018 en 2022 het WK voetbal. Maar de strafwet in Marokko kan nu wel een probleem zijn voor de wereldvoetbalbond FIFA.

Mensenrechten

Marokko bezorgde een lijvig rapport over mensenrechten aan de FIFA. Daarin staat niet dat het land homoseks bestraft met opsluiting van zes maanden tot drie jaar.

“Het mensenrechtenrapport dat Marokko heeft gepresenteerd aan de FIFA zwijgt opzettelijk op het gebied waarvan Marokko goed genoeg weet dat het een misdaad is op hun grondgebied”, verklaarde de voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten, Ahmed El Haij, tegen AP.

“Het is evident dat als Marokko de wereldbeker organiseert, dat er holebi’s en transgenders de wedstrijden komen bijwonen. De staat zal hen niet kunnen beschermen of voorkomen dat er maatregelen worden genomen tegen hen door zowel de staat als de Marokkaanse maatschappij.”

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: AP, ABC News, GayLive.be

%d bloggers liken dit: