Massimadi: drie dagen Afrikaanse LGBT-film en cultuur in Brussel

Voor de zesde keer organiseert Les Identités du Baobab het Festival Massimadi – Afrika en haar diaspora’s holebi filmfestival. Kortweg Massimadi.

Op 3, 4 en 5 mei kan je terecht in Theater Bronx aan de Kolenmarkt in Brussel. Op het programma? Film, andere voorstellingen en ontmoetingen. Er is ook ruimte voor party’s, uiteraard.

Thema dit jaar is ‘LGBT+ Black Atlantic‘. “Het concept is van de hand van de Britse socioloog Paul Gilroy, en behelst de verbanden en de trajecten die zwarte bevolkingsgroepen vaak onder dwang, maar soms ook uit vrije keuze, hebben afgelegd doorheen de geschiedenis, en waardoor zij zich nu aan verschillende zijden van de Atlantische Oceaan bevinden. Wat verbindt ons? Op welke manieren blijven zwarte culturen ook heden ten dage nog altijd reizen tussen deze verschillende territoria rondom de oceaan ? Welke gemeenschappelijke belevingen hebben zwarte LGBT-mensen in de diaspora’s, en wat hebben zij nog gemeen met het Afrikaanse continent ? Op welke manier kunnen de diaspora’s deel uitmaken van het antwoord op actuele vragen die worden gesteld over Afrika?”, klinkt het op de site.

“Wij stellen ons dit soort vragen sinds de creatie van het festival, en het is zoals steeds via allerhande artistieke uitingsvormen dat we op deze vragen een antwoord proberen te formuleren, individueel of samen met elkaar.”

Afrika

Massimadi is niet zomaar een ‘Afrika in Brussel’-festival. De vertoonde films brengen de kijkers naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Trinidad en Tobago. Er zijn ook producties uit Noorwegen, Soedan, Senegal en Zuid-Afrika. En er is ook de Belgische avant-première van de eerste documentaire van Marthe Djilo Kamga, mede-oprichtster van het festival.

Meer informatie op www.massimadi-bxl.be.

Een gedachte over “Massimadi: drie dagen Afrikaanse LGBT-film en cultuur in Brussel

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: