Kardinaal De Kesel: Kerk moet seksualiteit homo’s en lesbiennes meer respecteren

“De Kerk moet homo’s en lesbiennes meer respecteren, ook in hun seksualiteitsbeleving”. Dat vertelde kardinaal Josef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en primaat van België. Hij had een gesprek met de Mechelse holebi-organisatie HLMW.

De officiële leer van de Rooms-Katholieke Kerk stelt dat je homo(fiel) mag zijn, maar homoseks(ualiteit) als daad is zondig. “We kregen een kardinaal die oprecht bezorgd is over het welzijn van homo’s en lesbiennes.”

Ongeordend gedrag

“Het officiële standpunt van Rome luidt dat homoseksualiteit ‘ongeordend gedrag’ is, wegens niet volgens de normale orde, waarbij seksualiteit gericht is op de voortplanting. Iedereen voelt aan dat dat officiële standpunt niet meer houdbaar is. Paus Franciscus zei een poos geleden over holebi’s: ‘Wie ben ik om mensen die God zoeken te veroordelen?’ Dat is niet niks, die uitspraak. Die woorden waren tien jaar geleden ondenkbaar. Ze getuigen van zijn persoonlijke overtuiging. Franciscus heeft zijn stempel gedrukt. Dat valt niet zomaar terug te draaien. Ook niet onder een nieuwe paus. Al geef ik toe dat Franciscus’ woorden niet overal in goede aarde vielen.’

Verandering

De Kesel vertrouwde HLWM toe dat ook zijn opvatting over homoseksualiteit veranderd is. “Twintig jaar geleden zou ik daar anders over gesproken hebben dan nu het geval is. Ik zou toen meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan. Waarbij respect centraal staat.”

Geestesgestoordheid

“De Kerk heeft tijd nodig om homoseksualiteit te leren begrijpen. Vergelijk het met vroeger, toen men psychisch gestoorde mensen in de gevangenis stopte, omdat men het fenomeen van geestesgestoordheid niet begreep. De Kerk stond tot voor kort erg afwijzend tegenover homo’s en lesbiennes. Maar dat was niet anders dan de maatschappij in haar geheel. Zeker in Europa is er veel ten goede veranderd, maar de Kerk in vooral Afrika en Azië en in delen van Oost-Europa is nog niet mee. Maar ook die meningen moeten we respecteren.”

De kardinaal heeft dus niets tegen vrijende holebi’s homo’s en lesbiennes. “Maar dat moet wel gebeuren in het kader van een relatie waarin eerlijkheid, standvastigheid en trouw centraal staan. Ik ben zeker niet voor promiscue gedrag, niet voor holebi’s, maar ook niet voor hetero’s.”

Homohuwelijk

De Kesel krijgt in interviews steevast vragen over LGBT-kwesties. “Deze onderwerpen komen steeds terug. Laat met duidelijk zijn: ik heb absoluut niets tegen het burgerlijk homohuwelijk. Maar ik heb wel bezwaren tegen een kerkelijk homohuwelijk. Het sacrament van het kerkelijk huwelijk is iets tussen een man en een vrouw, met het oog op de voortplanting. Dat is niet het geval bij homo’s en lesbiennes.’

Gezinserkenning

Holebigezinnen erkennen of zegenen is te veel gevraagd. Kardinaal De Kesel wil niet spreken van ‘zegening’ omdat het te veel lijkt op ‘inzegening’ van een huwelijk. Een ‘dankviering’ of ‘gebedsviering’ valt wel te overwegen.

“Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken. Een uitwisseling van ringen kan daarom bijvoorbeeld niet.”

 

Beeld: Paul Van Welden, Wikimedia Commons
Bron: HLWM

%d bloggers liken dit: