VIDEO | Belgian Pride 2018 kick-off benadrukt potentieel lokale besturen

Vrijdag is in Brussel de Belgian Pride 2018 in gang geschoten met een kick-off. Na toespraken in het stadhuis werd er in een kleine parade getrokken naar Manneken Pis, die de komende weken een tenue van Jean Paul Gaultier draagt.

Burgemeester van de stad Brussel Philippe Close (PS), staatssecretaris voor Gelijke Kansen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bianca Debaets (CD&V) en gemeenteraadslid Ans Persoons (sp.a) benadrukten all drie het belang van de Belgian Pride. De politici onderstreepten dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit of afkomst veilig op straat moet kunnen vertoeven.

Dit was een verwijzing naar het incident van homofoob geweld in april, waarbij een homokoppel is aangevallen door een groepje heethoofden omdat de mannen hand in hand liepen. RainbowHouse Brussels organiseerde daarop een kiss-in.

Lokaal bestuur

Ook Cyrille Prestianni, voorzitter van de vereniging Belgian Pride, had het over veiligheid, maar evengoed over het thema van deze pride: #YourLocalPower.

Op 14 oktober trekken kiesgerechtigde Belgen immers naar de stembus voor gemeenteraad- en provincieraadsverkiezingen. De invloed van gemeenten en gemeentebesturen op het welzijn van holebi’s en transgenders valt niet te onderschatten, stelt Prestianni.

Mentaliteit

Prestianni en de politici stelden ook dat de wetgeving nu flink rekening houdt met LGBT’s, maar de mentaliteit moet nog volgen.

“De tijd van grote strijdtonelen, van wetgeving is misschien voorbij”, verwoordde de Pride-praeses het gevoel, “nu is het tijd om de samenleving in de diepte te veranderen.”

Manneken Pis

Na de toespraken en en receptie trokken de aanwezigen in een enthousiaste stoet naar Manneken Pis, waar getrakteerd werd op kriek.

 

Beeld en video: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: