Lesbisch premier van Servië Ana Brnabić wijst minister terecht na homofobe tweet

“Mijn geaardheid is geen issue”, stelt eerste minister van Servië Ana Brnabić steevast. Maar toen een van haar ministers iets holebifoobs tweette, maakte ze er wel een punt van.

Nenad Popović is minister zonder portefeuille, gelast met innovatie en technologische vooruitgang. In België zou hij minister van Digitale Agenda zijn.

Popović tweette zijn ongenoegen over een kinderboek waarin holebiouders te zien zijn. Het boek is vertaald uit het Kroatisch. De minister stelde dat Servië er net alles aan doet om mensen aan te sporen kinderen op de wereld te brengen. Hij wil zulke boekes verbieden.

Braindrain

Ana Brnabić floot haar minister terug. “Ik zal nog met hem persoonlijk praten. Het is zijn rol dat Servische kinderen in Servië blijven”, verwijzend naar de braindrain waarmee het land te kampen heeft. “Zijn stelling druist in tegen de sfeer van tolerantie waarvoor deze regering staat.”

“Ik vrees dat hij zaken vermengt. Er is geen correlatie tussen homoseksueel zijn en geboortecijfers. Holebi’s hebben ook reproductieve organen en niemand, geen enkele regering kan holebi’s beletten kinderen ter wereld te brengen.”

Zeldzame vogels

Er zijn momenteel drie out regeringsleiders actief in functie: Brnabić, Xavier Bettel (DP) in Luxemburg en dr. Leo Varadkar (FG) in Ierland. Vroeger was de linkse Jóhanna Sigurðardóttir premier van IJsland en Elio Di Rupo (PS) premier van België.

Brnabić bevindt zich wel in een unieke situatie. Ze is niet verkozen maar benoemd en ze werkt in een land waar rechten van holebi’s en transgenders niet ver staan.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk

2 gedachten over “Lesbisch premier van Servië Ana Brnabić wijst minister terecht na homofobe tweet

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: