Sennek grijpt naast finaleplaats op Songfestival

Sennek heeft zich met haar lied ‘A Matter Of Time’ niet kunnen kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Na drie finaleplaatsen de voorbije jaren lijkt het geluk voor België op. Nochtans zong Sennek steengoed in een halve finale waarin de valse noten regelmatig weerklonken.

In 2015 werd Loïc Nottet vierde in de finale met ‘Rhythm Inside’, in 2016 werd Laura Tesoro tiende met ‘What’s the Pressure’ en in 2017 behaalde Blanche de vierde plaats met ‘City Lights’. Sennek kon niet doorgaan op dat elan. Ze haalde onvoldoende stemmen van de jury en het publiek voor een finaleplaats. Nochtans valt er haar weinig te verwijten.

Voer voor analyses

Sennek zong sterk. Hoewel ze op voorhand had gezegd dat ze niet ging dansen, paradeerde ze vlotjes over het podium. Bovendien zong ze als enige kandidaat niet op het gigantische podium, maar vlakbij het publiek.

Heeft die intieme staging haar de das omgedaan? Of liet het refrein net iets te lang op zich wachten om echt te blijven hangen? De analyses zullen ongetwijfeld volgen. De act straalde klasse uit. Het lied was origineel. Maar bij het Eurovisiesongfestival gaat het over meer dan alleen de muzikale kwaliteiten.

Kattengejank

Opvallend in deze halve finale waren de grote verschillen in zangkwaliteit. Topfavoriet Netta uit Israël kwalificeerde zich voor de finale met ‘Toy’, een experimenteel liedje dat sympathiseert met de #MeToo-beweging. Een opzwepend geluid waarmee ze de zaal wild kreeg. Niettemin werd ‘Toy’ niet bepaald zuiver gezongen.

Eye Cue bracht ‘Lost and Found’ voor Macedonië, maar haar zuivere stem was nergens te bespeuren in de afdeling verloren voorwerpen. Het lied zwalpte tussen reggaedeuntjes en elektropop. Dat gebrek aan een duidelijke genrekeuze werd de act fataal.

Loepzuiver gezongen

Tegenover pover gezang, stonden een aantal uitmuntende stemmen. Bulgarije, vorig naar nog goed voor een tweede plaats in de finale, strijdt opnieuw mee voor de eindoverwinning. De groep Equinox zong ‘Bones’, een ietwat bevreemdend lied over liefde die door merg en been gaat. Hun stemmen beklijfden.

Een stem die helemaal uit een ander universum kwam, was die van operazangeres Elina Nechayeva. Zij zong voor Litouwen het Italiaanse lied ‘La Forza’. De naam verraadt alles? Om haar stem nog extra kracht bij te zetten, was ze gehuld in een peperdure jurk waarop videoprojecties werden getoond. Heb je haar regenboog-spuwende jurk gemist? Geen zorgen. Elina is er zaterdag opnieuw bij!

Gay power

Twee liedjes met gay kwinkslagen haalden de finale. Eurovisiegigant Ierland had na het missen van de finale vorig jaar iets goed te maken.

Het lied ‘Together’ van Ryan O’Shaughnessy zorgde voor de nodige controverse. In de clip is een homokoppel in de straten van Dublin te zien, een verwijzing naar de recente openstelling van het huwelijk in Ierland. In Rusland wou men de videoclip niet uitzenden. De vertoning van ‘niet-traditionele relaties’ wordt er immers als homopropaganda gezien en is er bij wet verboden.

Ook tijdens de show was het dansend mannenkoppel erbij. De Russische openbare omroep mag zich schrap zetten om de bewuste act op het juiste moment te censureren – en daarvoor hopelijk een fikse boete van de EBU te krijgen – want deze prachtige ballad staat terecht in de finale!

Monsters

Saara Aalto, de Finse artieste, zorgde op haar beurt voor queer vibes. Haar lied ‘Monsters’ gaat over iemand die beslist om zich niet meer te laten afschrikken door haters. De act was me wat! Saara liet zich ondersteboven spinnen op een draaischijf. Op de achtergrond schijnt een figuur die meteen doet denken aan het Tros-logo.

Het opzwepende dancelied wordt opgeluisterd door heerlijk queeny dansers en butch danseressen. Lady Gaga: er zijn enkele trouwe fans overgelopen naar Finland!

Geveld door roos

Sommige artiesten wisten op voorhand dat kwalificatie moeilijk werd. Ze haalden alles uit de kast, met wisselend succes. Alekseev uit Wit-Rusland kreeg van de zenuwen letterlijk de daver op het lijf.

Je zou voor minder: er werd tijdens zijn act op hem geschoten met een roos. Die roos – je raadt het nooit – vloog recht door zijn hand! … of dat moest de gimmick toch doen geloven. Het trucje kon Alekseevs zwakke zangkwaliteiten niet verbloemen. Sorry Alekseev! Vaarwel.

Ook over de slaagkansen van Oostenrijk was op voorhand lang niet iedereen overtuigd. Cesár Sampson zong ‘Nobody but you’, een liefdeslied dat flirt met gospel. Het lied zet de prachtige stem van Cesár in de verf en werd terecht beloond met een finaleplaats.

Netelige vragen

Het Eurovisiesongfestival blijft een raadsel. Waarom staat een Beyoncé-wannabe zoals Eleni Foureira voor Cyprus in de finale, maar onze veel originelere, Belgische inzending niet?

Waarom durven zo weinig commentaren hardop zeggen dat de song van Israël gewoon op bedenkelijke wijze gezongen werd? En dat het kippengekakel van Neta helemaal niet zo origineel is? De Chinese zangeres Wang Rong deed het al in haar liedje ‘Chick Chick’ dat in 2014 op YouTube compleet viraal ging. Oordeel vooral zelf of Neta of Wang Rong de beste kippennabootser is.

Waarom het Eurovisiesongfestival dit jaar vier presentatrices telt? Vorig jaar werd de presentatie nog gedaan door een Oekraïens mannentrio. Toeval of een teken van misplaatst feminisme? Of mogen we daar geen kwaad woord over zeggen in deze gendergevoelige tijden? Netelige vragen die ervoor zorgen dat het Eurovisiesongfestival nooit gaat vervelen.

Finalisten

In de eerste halve finale streden 19 landen voor 10 beschikbare finaleplaatsen. Albanië, Bulgarije, Cyprus, Estland, Finland, Ierland, Israël, Litouwen, Oostenrijk en Tsjechië kwalificeerden zich voor de finale.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn als grote geldschieters van het Eurovisiesongfestival al zeker van een finaleplaats. Portugal staat als gastland ook rechtstreeks in de finale.

In de tweede halve finale op donderdag strijden 18 landen voor de laatste 10 finaleplaatsen. Zanger Waylon verdedigt daarin de Nederlandse trots met zijn countrylied ‘Outlaw in ‘Em’. De tweede halve finale wordt uitgezonden vanaf 21 uur op één.

Zaterdag televisieavond

De finale vindt deze zaterdag plaats. De show in Lissabon wordt live uitgezonden vanaf 21 uur op één. Om 20.30 uur is er op diezelfde zender een Eurovisiespecial van het praatprogramma Van Gils & gasten, de ideale opwarmer voor een knotsgekke televisieavond.

Foto: Andres Putting

Een gedachte over “Sennek grijpt naast finaleplaats op Songfestival

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: