41% Vlaamse holebi’s voelt zich onveilig op school

Meer dan 40% van de holebi’s voelt zich onveilig op school, blijkt uit de ‘Vlaamse LGBT+ Schoolklimaatenquête 2016-2017‘. Een kwart kreeg te maken met fysiek geweld.

De Columbia University in New York onderzocht het welzijnsgevoel van LGBT-scholieren. Voor het eerst werd ook Vlaanderen onderzocht.

Vier op de tien voelt zich dus onveilig omwille van zijn of haar geaardheid. Een derde voelt zich onveilig om zijn of haar genderexpressie. Een kwart vermijdt daarom zo veel mogelijk kleedkamers bij het turnen of toiletten. Een kwart van de respondenten geeft de afgelopen maand ministens een dag afwezig te zijn geweest door dat onveiligheidsgevoel.

Zo goed als alle deelnemers zeiden negatieve commentaren te hebben gehoord over zijn of haar seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De helft geeft aan dat de leerkrachten daar nooit op ingaan. Tien procent hoort die opmerkingen zelfs van leerkrachten.

Geweld

Meer dan de helft was slachtoffer van verbaal geweld, een kwart van fysiek geweld. 43% kreeg seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen te verwerken. 8% is al eens in elkaar geslagen omdat die holebi is.

Uit de kast

De helft is out bij andere leerlingen. Leerkrachten zijn in 20% van de gevallen op de hoogte.

Het thema transgender komt zelden aan bod in de les. Waar dat wel gebeurt, geven de jongeren aan zich meer aanvaard te voelen in de groep.

Toch ook positief

Çavaria schrikt van deze cijfers, maar ziet ook positieve zaken. “Het blijkt dat een school die wel veel aandacht geeft aan holebi- en transgenderthema’s en leerkrachten die zich daarvoor inzetten, wel een enorm positief effect hebben op het welzijn van holebi- en transgenderleerlingen”, stelt woordvoerder Jeroen Borghs.

Leerplan?

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is verrast door de resultaten van de bevraging. “Elke jongere verdient het om zich goed te voelen op school. Je voorkeur of ontwikkeling mag daar geen rol in spelen”, zegt ze aan VRT NWS. “We zien dat er al veel veranderd is en veel verbetering is in de scholen, maar er is duidelijk nog werk aan de winkel.”

Scholen moeten niet en er is geen stok achter de deur. Daarom wil çavaria LGBT-thematiek opnemen in het leerplan en de eindtermen. In Nederland kan dat alvast wel.

Crevits stelt dat de strijd tegen holebifobie al in de eindtermen zit. “Scholen zijn vrij hoe ze daar veruitwendiging aan geven. Voor mij is het echt van belang dat we de resultaten delen met de scholen en dat iedereen voldoende alert is om er ook op toe te zien dat holebi-jongeren zich goed in hun vel kunnen voelen.”

Ze wil ook de lerarenopleiding hiervoor openstellen.

 

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: VRT NWS

Een gedachte over “41% Vlaamse holebi’s voelt zich onveilig op school

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: