COC wil dat Nederland Cuba als gevaarlijk voor holebi’s en transgenders beschouwt

COC Nederland wil dat Nederland de situatie van holebi’s en transgenders in Cuba grondig onderzoekt. Staatssecretaris voor Asiel Mark Harbers (VVD) weigert dit. Hij weigert ook LGBT-asielaanvragen van Cubanen.

“Asielverzoeken van honderden Cubaanse holebi’s en transgenders afwijzen, zonder ook maar een grondig onderzoek te doen naar de situatie op Cuba is onaanvaardbaar”, reageert COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke. “Wij vragen de Tweede Kamer vandaag in een brief om ervoor te zorgen dat het onderzoek er alsnog komt.”

Eind 2017 vroegen naar schatting drie á vierhonderd Cubaanse LGBT’s asiel in Nederland. Staatssecretaris Harbers wees hun asielverzoeken tot nu toe allemaal af. De situatie op Cuba zou volgens hem niet ernstig genoeg zijn.

Maar de organisatie VluchtelingenWerk Nederland trekt dit in twijfel. Daarom vroeg de Tweede Kamer op 12 april om een onderzoek en een rapport over de situatie van holebi’s en transgenders in Cuba. Maar daar heeft de staatssecretaris geen zin in.

Het COC, VluchtelingenWerk Nederland, LGBT Asylum Support en Cubaanse activisten vroegen de afgelopen tijd verschillende malen om aandacht voor de ronduit slechte situatie van LGBT’s op Cuba en drongen aan op een soepeler asielbeleid voor deze groep.

Gay in Cuba

“LGBT’s worden op Cuba onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt in bepaalde gevallen gevaar. De politie valt ze lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om ze te bestraffen en de politie biedt holebi’s en transgenders in de praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van pesterijen door medeburgers. Vooral transvrouwen worden zeer vaak lastiggevallen door de politie en door medeburgers.”

De situatie van holebi’s en transgenders in Cuba is de voorbije jaren weliswaar verbeterd, maar in een niet zo ver verleden moesten LGBT’s in Cuba pestmaatregelen, censuur en werkkampen ondergaan.

Er blijven de voorbije jaren meldingen verschijnen dat de Cubaanse autoriteiten critici van de overheid, inclusief journalisten en mensenrechtenactivisten, willekeurig arresteren en tijdelijk vasthouden.

Amnesty International wordt ook al jaren de toegang tot Cuba ontzegd. Het Cubaanse regime dwarsboomt het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van vergadering.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: