Extreemrechts valt LGBT-evenement Amnesty International in Oekraïne aan

Extreemrechtse heethoofden hebben op donderdag 10 mei een LGBT-evenement van Amnesty International Oekraïne ernstig verstoord.

De nationalisten vielen de ruimte waar het evenement moest plaatsvinden binnen vooraleer het evenement zelf was gestart. Ze bezetten de ruimte en maakten de start van de meeting zo onmogelijk. De politie weigerde in te grijpen. De eigenaar van de ruimte annuleerde daarop de bijeenkomst.

Regioverantwoordelijke Denis Krivosheev van Amnesty is niet verbaasd. “De politie grijpt nooit in en dus is het geen verrassing dat Oekraïense extreemrechtse groepen het onderste uit de kan halen en individu’s en verenigingen die niet stroken met hun wereldbeeld aanvallen.”

“De overheid in Oekraïne faalt zo in het beschermen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van bijeenkomst.”

Censuur

Het evenement, ‘The Offensive against LGBTI Rights as a Form of Censorship: The Russian experience‘, was net een aanklacht tegen censuur, pesterijen en verboden op homopropaganda. Er waren sprekers van Amnesty, Human Rights Watch en KyivPride geprogrammeerd.

De buurtpolitie weigerde de nationalisten te dwingen te vertrekken. Pas toen de stadspolitie aankwam, een uur later, konden deelnemers aan de meeting veilig vertrekken.

Dit incident is symptomatisch voor de situatie in Oekraïne, schrijft Amnesty. De voorbije maanden zijn er dertig gevallen van aanvallen op verdedigers van vrouwenrechten, LGBT’s, politiek links en Roma-zigeuners.

“In vele gevallen handelen de aanvallers openlijk en ongestraft en pronken ze met hun daden op sociale media.”

Slechts in één casus, de aanval op het Gelijkheidsfestival in de stad Zaporizhzhya in 2017, zijn de aanvallers aangehouden en vervolgd.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Amnesty International

%d bloggers liken dit: