Eurovisiesongfestival 2019 in Jeruzalem na winst Netta Barzilai en ‘Toy’ in Lissabon

De OUTtv-kijker had gelijk: Israël heeft het Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon gewonnen. Netta Barzilai kon met haar ‘Toy‘ jury en publiek bekoren.

De finale trok heel traag op gang maar eens de wedstrijd tempo kreeg, konden we – relatieve – kwaliteit zien. Geen enkele act was een grandioze flop. Dat uit zich ook in de punten: niemand gaat naar huis met 0.

De omkadering van de show was flets. Maar ja, Zweden heeft ook gewoon de lat hiervoor in 2013 en 2016 heel erg hoog gelegd.

Spannende puntentelling

De puntentelling was dan wel bijzonder spannend. De 43 jury’s kozen gevarieerd. Even leek het of Oostenrijk of Cyprus en misschien zelfs Duitsland konden winnen.

Maar toen de punten van het publiek erbij werden gehaald, bleken smaken erg te verschillen, en ook niet. De strijd ging tussen de ‘oude’ favoriet Israël en de ‘nieuwe’ favoriet Cyprus.

‘Toy’ won dus, met een opvallende sound maar een voorspelbare, zelfs saaie boodschap. #MeToo geeft slachtoffers van intimidatie, objectivering en seksueel geweld kracht, maar die gebruiken om een wedstrijd te winnen, voelt wrang aan. En ook makkelijk scoren.

Trend?

Maar Israël wou heel erg winnen, getuige de promotiecampagne zaterdag op sociale media als Instagram en datingapps als Grindr. Wordt dit een trend?

Enfin, op naar volgend jaar, op naar Jeruzalem.

 

Beeld: Andres Putting

2 gedachten over “Eurovisiesongfestival 2019 in Jeruzalem na winst Netta Barzilai en ‘Toy’ in Lissabon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: