Nederland boert achteruit qua LGBT-situatie

COC Nederland noemt de elfde plaats van Nederland op de Rainbow Index Europe 2018 “pijnlijk”. Her land krijgt 60% en valt zo uit de top tien. België staat tweede.

In 2017 scoorde Nederland 64% en in 2016 66%. In 2015 scoorde Nederland 69% en in 2014% 70%. Een neerwaartse evolutie. ILGA-Europe, de de index opstelt, wordt dan ook veeleisender.

“Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LGBTI-rechten”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken.”

Niet genoeg

ILGA-Europe spreekt van een wake-up call: “Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers”, zegt ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis. “Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.”

Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen in ons land niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen. Ook kent Nederland geen expliciet verbod op LGBTI-discriminatie in de grondwet en voorziet de wet geen strafverzwaring bij haatmisdrijven.

Het COC pleit er al lang voor om deze zaken beter te regelen.

 

Beeld: Wikipedia

Een gedachte over “Nederland boert achteruit qua LGBT-situatie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: