Rusland vond geen homo’s of homovervolgingen in Tsjetsjenië

Rusland heeft noch aanwijzingen voor homovervolgingen, noch homo’s gevonden in Tsjetsjenië. Dat verklaarde minister van Justitie Aleksander Konovalov bij de Verenigde Naties.

Rusland moet momenteel een ‘mensenrechtenexamen’ afleggen bij de Verenigde Naties. Elke lidstaat moet dit periodiek ondergaan. Hierbij bekijken andere lidstaten de staat van mensenrechten in het betrokken land.

Homovervolgingen

In april 2017 raakte bekend dat Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland met verregaande autonomie, homo- en biseksuele mannen actief vervolgde, opsloot, mishandelde en vermoordde of liet vermoorden. Er was sprake van geheime concentratiekampen. Dit allemaal buiten de wet.

De internationale gemeenschap zette Rusland onder druk om de situatie in Tsjetsjenië te onderzoeken. Verschillende landen, waaronder België, verleenden asiel aan holebi’s uit Tsjetsjenië.

“We konden geen bewijzen van mensenrechtenschendingen vinden”, verklaarde minister Konovalov volgens het Russisch persagentschap TASS. “We vonden ook geen vertegenwoordigers van de LGBT-gemeenschap.”

Kritiek vanuit andere lidstaten wuifde de minister weg met “dat is niet bewezen” of “heeft niet te maken met politieke mening, geloof of seksuele oriëntatie”.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk, TASS, The Moscow Times

%d bloggers liken dit: