Dag Tegen Homofobie: hoe ga je om met homofobie op reis?

17 mei is Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie of IDAHOT. Holebi’s en transgenders hebben het best goed in België. Niet alles is perfect en niet alles is zoals we willen. Maar in België is alles wel bespreekbaar. Politici, het middenveld en ook ‘gewone burgers’ staan open voor debat hierover.

Je zou dat een privilege kunnen noemen. Maar wij Belgen zijn Belgen en kunnen niet goed om met een njet. Net zoals we vergeten dat we als voetganger in het buitenland geen voorrang hebben op een zebrapad, vergeten we soms dat in het buitenland overheden en/of de lokale bevolking het niet zo begrepen hebben op holebi’s en transgenders. Meer dan zeventig landen bestraffen homoseks, sommigen verbieden praten over homoseksualiteit (‘homopropaganda’) of elders is het de goegemeente die holebi’s en transgenders het leven zuur maakt.

Onlangs maande student politieke wetenschappen en specialist in postcommunistische landen Rémy Bonny holebikoppels aan om op reis out and proud te zijn. Be Out vroeg enkele holebiseksuele reisbloggers om hun ervaring.

Zichtbaar

Inge Turelinckx runt met haar vriendin Lobke de lesbische reisblog Only Once Today. “Over het algemeen zijn we out wanneer we reizen, maar het hangt er vaak heel erg vanaf waar we naartoe reizen. Sommige landen zijn iets minder actief op gebied van rechten voor holebi’s en je kan niet altijd verwachten dat je met open armen ontvangen worden”

“Als gender-non-conform persoon is het niet makkelijk om weer in de kast te kruipen en mensen zijn vaak verward over mijn verschijning, vooral wanneer het over mijn aanwezigheid in publieke toiletten gaat. Dat is dan ook mijn belangrijkste struggle wanneer we reizen: de toiletten!”

“We beschouwen de Europese Unie bijvoorbeeld als een regio waar we rustig onszelf kunnen zijn. Toch durven we ons ‘van den domme’ te houden wanneer we ons niet op ons gemak voelen. Dan zijn we gewoon vriendinnen die samen op reis zijn en soms zijn we zelfs een heterokoppel, afhankelijk van de situatie.”

Out en proud?

Wanneer het goed aanvoelt, zullen Inge en Lobke zeker communiceren over hun holebi-zijn. “Op die manier hebben we al een heleboel andere holebi’s leren kennen, voornamelijk in hostels. In diezelfde hostels hebben we dan ook nog nooit enige problemen ondervonden en andere reizigers zijn altijd open minded en vriendelijk geweest.”

“Actief communiceren over het holebi zijn is dan ook makkelijker op plaatsen als hostels en guesthouses. Voor ons is het vaak een grotere stap om te communiceren over dit thema met locals, maar het is zeker haalbaar. In Guatemala hebben we een hele Spaanse les met onze lerares gepraat over hoe open Guatemala nu eigenlijk is en hoe LGBT-vriendelijk het land juist is.”

“Ik moet er waarschijnlijk bij vertellen dat we gereisd hebben in landen als Guatemala, Bolivia, China en andere landen die niet helemaal aansluiten bij onze westerse cultuur en dan is het steeds een beetje tasten in het duister.”

Pride

“Wij reizen regelmatig met oog op LGBT-events. Ook al is de Belgian Pride niet extreem ver weg, hebben we er toch een weekendje van gemaakt en overnachten we in Brussel. Vorig jaar was Madrid de basis voor de World Pride en die wilden we zeker niet missen, dus hebben we een weekje Madrid op ons reisschema gepland. Dit jaar hopen we de pride in Boedapest mee te pikken.”

De LGBT-reizen van Inge en Lobke zijn voornamelijk bezoeken aan pridefestivals. “Ze lijken erg op citytrips, maar dan veel leuker! In principe reizen we trager omdat dat een stuk budgetvriendelijker is, maar tegen een prideparade zeggen we zelden nee!”

Er worden ook thematische reizen georganiseerd door Ella Events en Olivia Cruises, maar tot op heden hebben we zulke trip nog niet gedaan. Misschien dat een lesbian cruise wel leuk kan zijn!”

Volg je intuïtie

Inge geeft enkele tips mee. “Mijn belangrijkste tip om je veiligheid te garanderen in landen waar een andere cultuur heerst, is: volg je intuïtie! Je gevoel waarschuwt je meestal voor onveilige situaties en priemende blikken van voorbijgangers kunnen ook een belangrijk signaal zijn.”

“Mijn tweede tip richt zich tot personen die, net als ik, gender-non-conform zijn. Niet lachen! Volg je intuïtie! Al gaat het over iets banaals als kiezen welk toilet je zal binnentreden. Wanneer ik een slechte dag heb en geen confrontatie wil aan gaan in de vrouwentoiletten, dan ga ik simpelweg bij de mannen. Het is nog nooit gebeurt dat mannen me uit hun toiletten willen, ook al hebben ze gezien dat het niet klopt. De vrouwentoiletten kunnen voor mij echt een mijnenveld zijn en niet elke dag is een topdag voor confrontaties.”

Terug in de kast?

“Je zou je nooit verplicht mogen voelen om weer in de kast te kruipen om te reizen”, sluit Inge af. “Daarvoor hebben we te lang gevochten en gestreden om te komen waar we nu zijn. Maar ik zal je nooit aanraden om jezelf of je partner in gevaar te brengen. Eventjes komedie spelen of iets niet vertellen is geen misdaad en niemand zal het je kwalijk nemen. Er zijn gelukkig duizenden bestemmingen waar je als holebi gewoon jezelf kan zijn en waar je je geen zorgen hoeft te maken over het tonen van affectie.”

“En bezoek zeker eens een pride-event, moest je dat nog niet gedaan hebben!”

Travels of Adam

Adam Groffman van de gay reisblog Travels of Adam en de Facebook-groep ‘LGBTQ Travelers‘ zal out homo zijn wanneer de bestemming daarvoor veilig is. “Ik probeer me ervan bewust te zijn hoe de situatie voor holebi’s en transgenders is waar ik me bevind.”

Ondanks dat zijn blog inzet op gay travel, kiest hij niet altijd zijn bestemming in functie van seksuele geaardheid. “Ik zal nooit iemand beoordelen als die naar een holebifoob en/of transfoob land gaat. dat is ieders’ keuze.”

“Maar wees bewust van waar je naartoe gaat. Dat geldt voor holebi’s en transgenders maar evengoed voor iedereen. Informeer je over LGBT-rechten, vrouwenrechten en sociale kwesties.”

Op de kamer

Timothy Corbett werkt bij de Amerikaanse Spoorwegen en is een reisliefhebber. Vooral wanneer hij reist met zijn vriend, kan seksuele geaardheid een issue zijn. Bijvoorbeeld bij het verkrijgen van één groot bed.

“Maar daarbuiten zijn we sowieso geen fans van het openbaar tonen van affectie. Echt reizen met ‘gay’ als thema heeft hij nog niet gedaan, maar een gaycruise wil hij wel eens doen.

Timothy raadt wel aan je huiswerk te doen. “Omdat mijn vriend ook een handicap heeft kiezen we veelal ‘uitrustbestemmingen’.

Reizen naar Jamaica, Afrika of Rusland ligt moeilijk. “We zullen die bestemmingen mijden uit veiligheidsoverweging maar ook omdat we hun economie niet willen steunen als we niet welkom zijn.”

Meer weten over je bestemming?

Beeld: Timothy Junes

3 gedachten over “Dag Tegen Homofobie: hoe ga je om met homofobie op reis?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: