Vlaamse LGBT-beweging lanceert Stemmen 2018 om gemeenteraadsverkiezingen roos te kleuren

Op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) hebben çavaria, de regenbooghuizen in Vlaanderen en de SOGIE-netwerken van de politieke partijen Stemmen 2018 gelanceerd.

“De voorbije decennia werden in ons land verschillende initiatieven genomen om het leven en welzijn van holebi’s en transgenders te verbeteren. Vaak speelden deze initiatieven zich af op het federale of gemeenschapsniveau, maar ook op het niveau van de steden en gemeentes kunnen holebi’s en transgenders nog steeds extra ondersteuning gebruiken”, klinkt het.

Op 14 oktober 2018 worden in België de nieuwe gemeentebesturen verkozen. “De lokale besturen in ons land hebben een grote impact op het dagelijkse leven van ons allen. Met de campagne Stemmen 2018 slaan de holebi- en transgenderbewegingen in Vlaanderen en de SOGIE-netwerken van zes politieke partijen (CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, PVDA en SP.a) de handen in elkaar. Samen met hen roepen wij de kandidaten op voor de komende gemeenteraadsverkiezingen om het welzijn van holebi’s en transgenders in hun beleid verder te bevorderen.”

SOGIE staat voor seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie. Het is een relatief recente term om LGBT-kwesties aan te duiden.

Engagement

Stemmen 2018 vraagt dat iedere lokale lijst de volgende drie centrale actiepunten onderschrijft:

  1. De gemeentelijke administratie maakt gebruik van genderneutrale of genderinclusieve formulieren;
  2. In het gemeentelijke subsidiereglement wordt een anti-discriminatiecharter toegepast waarin ook aandacht is voor holebi- en transfobie;
  3. Het beleidsdomein gelijke kansen wordt in de legislatuur 2019-2025 aan de bevoegdheden van de burgemeester of een schepen toegekend. Die persoon ontwikkelt een gelijkekansenbeleid waarin ook aandacht wordt gegeven aan holebi’s en transgenders.

Regenboogmenu

Stemmen 2018 vraagt mensen die opkomen in oktober deze drie actiepunten te onderschrijven. Bedoeling is natuurlijk om tijdens de volgende bestuursperiode werk van te maken.

Stemmen 2018 geeft deze kandidaten uiteraard ook hulpmiddelen. In het Regenboogmenu staan ideeën en tips. Deze gaan van initiatieven die passen op school, in (sport)verenigingen, bij seniorenwerking of in de bibliotheek.

Stemmen 2018 is een initiatief van Holebihuis Vlaams-Brabant, samen met çavaria, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, Regenbooghuis Limburg, REBUS en Casa Rosa.

Regenboognetwerk CD&V, de Roze Groenen, Holebinetwerk N-VA, OUT of the Blue (Open Vld), Mix (PVDA) en Regenboog.rood (SP.a) doen sowieso al mee.

 

Beeld: Stemmen2018.be

Een gedachte over “Vlaamse LGBT-beweging lanceert Stemmen 2018 om gemeenteraadsverkiezingen roos te kleuren

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: