Acties tegen N-VA-delegatie ontsieren prideparade in Brussel

The Belgian Pride is Brussel is zonder grote conflicten verlopen. Toch ontsierde een incident het verloop van de parade. Tegendemonstranten hadden het niet begrepen op de deelname van N-VA aan de parade en probeerden spandoeken weg te halen. Vijf mensen werden bestuurlijk aangehouden.

The Belgian Pride vindt plaats in de aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober. Zoals ieder jaar maakten verscheidene politici hun opwachting. Zo liepen premier Charles Michel (MR), Meyrem Almaci (Groen), Johan Van den Driessche (N-VA), Piet De Bruyn (N-VA), Pascal Smet (sp.a), Sven Gatz (Open VLD), Philippe Close (PS), Marie Nagy (DéFI) en Bianca Debaets (CD&V) mee in de parade.

Tegendemonstranten

Enkele tegendemonstranten konden zich niet verzoenen met de deelname van N-VA aan de parade. Ze probeerden spandoeken weg te halen. Daarnaast verhinderden ze het vlotte verloop van de parade.

Commissaris Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt aan Be Out dat vijf mensen administratief werden aangehouden. Een van hen werd vrij snel terug vrijgelaten. De vier anderen werden tijdelijk vastgehouden tot de parade was afgelopen.

Glitters in het gezicht

Een groep antifascistische activisten bracht tevens een bezoek aan de N-VA delegatie. (foto) De gemaskerde activisten strooiden glitters in het gezicht van de N-VA-vertegenwoordigers. Die lieten het niet aan hun hart komen. Onder andere Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn zat helemaal onder de glitters, maar lachtte het voorval van zich af.

Pride-organisatoren misnoegd

Er waren al eerdere incidenten. In voorbije edities van The Belgian Pride kreeg de N-VA delegatie al eens blikjes bier toegeworpen.

De organisatoren van The Belgian Pride reageerden ontstemd. “Wij organiseren een feest van de diversiteit en wij tolereren geen enkel geval van fysiek en verbaal geweld”, liet pride-coördinator Elio De Bolle in een persbericht van Belga verstaan. “Het is belangrijk dat iedereen zich hier welkom voelt en dat we leren naar elkaar te luisteren.”

%d bloggers liken dit: