Regenboogzebrapad en -bus in Litouwen

LGBT-koepel LGL had vorige week een succesvolle regenboogweek in Litouwen. Met de hulp van enkele ambassades werd een regenboogzebrabad geschilderd en een regenboogbus toerde in hoofdstad Vilnius.

Je zou het niet meteen verwachten, maar op verschillende plaatsen waren in Vilnius rond de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) regenboogvlaggen te zien.

Verschillende ambassades steunden het ene of andere initiatief. De Verenigde Staten, Ierland, Zweden, Canada en de Europese Unie hielpen LGL met zichtbaarheidsacties.

Zo is er een regenboogzebrapad geschilderd aan de kantoren van LGL, reed een regenboogbus door de stad Vilnius, markeerde een ellenlange regenboogvlag het honderdjarig bestaan van de Litouwse staat en organiseerde LGL een persconferentie.

Weinig voorzieningen

Homoseks is niet meer strafbaar in Litouwen en transgenders kunnen hun geslachtsaanduiding laten aanpassen. Al staat dat onder druk.

Er zijn ook enkele antidiscriminatiemaatregelen.

Maar er is geen erkenning van holebigezinnen. Het homohuwelijk is grondwettelijk verboden en samenlevingscontracten zijn enkel voor heterokoppels. Adopteren als holebikoppel kan niet.

Bovendien ligt het openbaar bespreken van LGBT-onderwerpen soms moeilijk.

Een gedachte over “Regenboogzebrapad en -bus in Litouwen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: