Mathias Goethals strijdt om winst in Belgium’s Got Talent: “wereldwijd toeren blijft de ambitie”

Mathias Goethals (19) uit Roeselare staat in de finale van Belgium’s Got Talent. Hij verbaasde de jury met zijn acrobatie en strijdt mee voor de eindoverwinning. Zijn grote droom is wereldwijd optreden, liefst voor Cirque du Soleil. Dat er veel media-aandacht bij het tv-programma komt kijken, stoort Mathias en zijn vriend niet. Vanaf het begin waren ze het erover om hun relatie niet onder stoelen of banken te steken.

Heb je sport gevolgd in de humaniora?
“Ja. Ik heb in het KTA Brugge een opleiding sport gevolgd. Daar heb ik me gespecialiseerd in gymnastiek.”

Wat is de precieze benaming van de sport die je nu beoefent?
“Op professioneel vlak ben ik al jaren tumblinggymnast. Dat valt trouwens niet helemaal samen met de acts die ik in Belgium’s Got Talent doe. Tumbling is een aaneenschakeling van lange reeksen op een baan van ongeveer 25 meter lang. Die baan veert. Je doet daarop salto’s en dubbele salto’s. Tijdens wedstrijden voer je twee reeksen uit op die baan. Vorig jaar nam ik nog deel aan het wereldkampioenschap tumbling.”

Hoe is dat wereldkampioenschap voor jou verlopen?
“Mijn eerste reeks was zeer goed. Mijn tweede reeks was ook degelijk, maar op het einde ben ik op mijn kont gevallen door verlies van evenwicht. Ik ben uiteindelijk op de eenentwintigste plaats geëindigd op dat WK, best een goed resultaat. Engeland en Rusland zijn zeer sterk in tumbling. België is ook goed op weg, maar wij leveren nog geen topfavorieten in de internationale wedstrijden. In de meeste Belgische turnclubs kan je trouwens tumblinglessen volgen. De discipline is al lang gekend in de gymnastiek. Tumbling is wel geen Olympische discipline. Eigenlijk is dat best jammer. Het hoogst haalbare voor tumblers is het WK.”

Cirque du Soleil

Je droomt ervan om te werken voor Cirque du Soleil. Wat spreekt je daar zo in aan?
“Ik zag als jonge kerel een filmpje van Cirque du Soleil. Ik zei meteen tegen mijn moeder dat ik dat later wou doen. De stunts in Cirque du Soleil zijn van een heel hoog niveau. Daarnaast heb je het artistieke aspect: de kostuums, de sfeer en de muziek vormen er een totaalconcept. Ik zie mezelf daar 100% in passen. Werken voor Cirque du Soleil is en blijft een droom.”

Heb je al eens gekandideerd bij Cirque du Soleil?
“Ik heb twee jaar geleden audities gedaan voor Cirque du Soleil. Ik kwam toen net uit een mental block tijdens het trainen. Het ging nog maar net een maand beter. De dingen die ik toonde tijdens de auditie waren iets gemakkelijker. Ik moest immers terug opbouwen vanaf nul. Bij Cirque du Soleil waren ze tevreden, maar het niveau moest nog ietsjes naar boven. Daar heb ik nu twee jaar aan gewerkt. Als ik de kans krijg, ga ik zeker opnieuw kandideren. Ik ben ervan overtuigd dat je gemakkelijker binnengeraakt via de juiste contacten dan via een auditie.”

Zie je zo’n deelname aan Belgium’s Got Talent ook als een kans om hun aandacht op jouw kunnen te vestigen?
“Natuurlijk kunnen ze zo’n deelname oppikken. Ik verwacht wel niet dat ik na Belgium’s Got Talent op één-twee-drie binnen geraak. Ik zal er hard voor moeten werken. Ik hoop natuurlijk dat het bedrijf mij op één of andere manier contacteert, maar ik verwacht me hoe dan ook aan een auditie en testrondes. Ik blijf met de voeten op de grond. (lacht)”

Contact met publiek

Wat is je huidige beroep?
“Ik werkte tot voor kort partime in STAMcafé in Gent. Ik geef ook les in twee clubs, als tumblingcoach en dansleerkracht. Mijn leerlingen zijn mensen waar potentieel in zit. Ik vind het wel een uitdaging om dat talent naar boven te halen. Vooral in de gymnastiek werk ik met mensen die al op een competitief niveau zitten. In de dansles zijn het beginners.”

Je kreeg bij de audities van de jury de commentaar dat je wat meer contact moest maken met het publiek. Kwam je uit de lucht gevallen of wist je dat daar ruimte voor verbetering was?
“Ik had mij aan die opmerking verwacht. Voor mijn auditie had ik zorgvuldig uitgerekend om de juiste dingen te doen om door te stoten, maar nog niet alles prijs te geven. Ik wou dat de juryleden de indruk kregen dat er nog heel wat werk aan de winkel was. Zo kon ik hen enorm verrassen tijdens de live show. Noem het een berekende zet!”

Schoon lijf

Van Stan Van Samang kreeg je een compliment over je schoon lijf. Had je die redactie verwacht?
“Ik ben op zich wel tevreden met mijn lichaam, maar ik vind mezelf niet superknap. Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. Ik ben echter van de opvatting dat niets perfect is en er altijd ruimte voor verbetering is.”

Meestal is An Lemmens het jurylid met oog voor mannelijk schoon. Je had de reactie misschien niet meteen van Stan verwacht?
“Nee. (lacht) Ik vind Stan Van Samang een sympathieke man. Ik vond die reactie wel grappig.”

Ben je al eens model geweest?
“Ik heb een paar opdrachten als acrobatisch model gedaan. Dus niet als fotomodel, maar als model dat acrobatische poses aanneemt. Ik spreek dan bijvoorbeeld van een evenementenbureau die een nieuwe pagina wil vormgeven.”

Op handen en in de lucht

Tijdens de audities bracht je een mix van tumbling en hand balancing. Wat houdt dat laatste in?
“Hand balancing is alles omtrent handstanden. Je balanceert daarbij op één of twee handen. In de live show ben ik mijn act ook begonnen met hand balancing, op twee handsteunen. Daarnaast deed ik vooral luchtacrobatie. Ik wist op voorhand wat ik allemaal wou doen tijdens de studioshow. Natuurlijk blijf je puzzelen tot de dag voor de show. Alle bewegingen moeten goed tot hun recht komen. Het grote concept stond er al wel een paar maanden voor de studioshow.”

Je zag er in de live show totaal anders uit dan tijdens de audities. Daar kwam je nog in trainingsbroek naartoe. In de live show was je van kop tot teen geschminkt. Wie heeft je daarbij geholpen?
Sarina Mannaert deed de make-up. Zij is een enorm goede make-upartieste! VTM had haar ingehuurd. Van zodra ik hoorde dat zij mijn bodypainting ging doen, wist dat het er indrukwekkend ging uitzien. Ik had daarvoor al werk van haar gezien. De producenten van Belgium’s Got Talent hebben een heel sterk team voor de visuals, het decor en de belichting. Daar moet ik me niet druk in maken. Ik ben erg over de begeleiding te spreken. Het team zegt duidelijk wat overkomt op televisie en wat niet. Tegelijk blijf je zelf de schepper van je act.”

Vriend in beeld

Bij zo’n deelname aan Belgium’s Got Talent komt veel media-aandacht kijken. In de studioshow kwam je vriend aan het woord. Je steekt niet onder stoelen of banken dat je samen bent met een jongen. Was die keuze voor jullie snel gemaakt?
“Ja. We zijn bijna twee jaar samen. Vanaf het begin waren we het erover eens dat we onze relatie nooit zouden verbergen. Ik zag geen problemen. We leven in 2018. Homoseksualiteit is vrij breed aanvaard. Ik zat er niet mee in dat mijn vriend mee in beeld kwam.”

Jullie hebben geen schrik om in de roddelbladen te belanden?
“Nee. Stel dat er verhalen in de roddelbladen verschijnen, dan zetten we ons daar wel overheen.”

Je traint zes dagen per week. Heb je nog veel tijd over voor je relatie of valt dat best mee?
“Soms is het best moeilijk. Mijn vriend zit nog op school. Ik train en geef lessen ’s avonds. Hij is vaak thuis wanneer ik aan de slag ben. We zien elkaar vaak ’s avonds laat. Tegelijk gaan we samen op reis of zien we elkaar in het weekend overdag. Het gaat wel. Het is een kwestie van plannen en tijd zoeken die je samen kunt doorbrengen.”

Hoe zie je de toekomst tegemoet. Je bent jong. Wanneer maak je de sprong naar een internationaal gezelschap?
“Ik hoop vooral dat Belgium’s Got Talent een springplank is voor wat er nog volgt. Ik hoop dat er optredens uit komen. Tegelijk hoop ik dat mensen mij opmerken die me vastere opdrachten kunnen bieden. Het zou leuk zijn om verscheidene maanden mee te draaien in een show. De ambitie blijft om met mijn kunst de wereld rond te toeren. Ik wil geld verdienen met mijn passie.”

Finale

De winnende act van Belgium’s Got Talent krijgt 50.000 euro. Wat zou je met dat geld doen?
“Ik zou dat geld vooral investeren in mijn carrière. Ik zou het geld niet meteen opsouperen, maar zou er wel wat deftig materiaal mee kopen. Circusmateriaal is duur. Handsteuntjes zoals je zag in mijn act in de live show kosten algauw 1000 tot 2000 euro. Ik had die handsteuntjes dan ook geleend van iemand. De strap die ik gebruikte voor de luchtacrobatie kost ook al snel 500 euro. Degelijke kwaliteit is onontbeerlijk. Het gaat per slot van rekening over je veiligheid.”

Kan je al iets kwijt over je finale-act?
“Het wordt een spectaculaire act die de vorige acts moet overstijgen qua niveau. Ik wil overleven en die finale winnen. Dat ga je ook merken aan het personage dat ik zal spelen. De gretigheid zal zeker uit de act blijken!”

Veel succes!

De finale van Belgium’s Got Talent werd vrijdag 25 mei vanaf 20.38 uur live uitgezonden op VTM.

Foto: VTM

%d bloggers liken dit: