Nederland: homorol uit musical schrappen omdat leerling gelovig is? Is acceptatie enkelrichtingsverkeer?

Een basisschool in Hengelo in de provincie Overijssel schrapte een gay storyline uit een musical. Een van de leerlingen is een Getuige van Jehova.

Wat is er gebeurd? De openbare montessorischool Anninksschool voert dit jaar een musical op waar een heterokoppel in voorkomt. Tijdens de repetities bedachten de kinderen dat een mannenkoppel veel leuker zou zijn. Twee jongens uit groep 8 (zesde leerjaar in Vlaanderen) wilden de rollen wel spelen.

Maar een van de meisjes in de klas is Getuige van Jehova. Schooldirecteur Ben de Vlugt wilde vermijden dat ze een deelnameverbod zou krijgen van haar ouders, en dus maakte hij er terug een straight storyline van.

Inclusie in twee richtingen

De Vlugt contacteerde de bewuste ouders zelfs niet. In de Twentsche Courant Tubantia stelt hij dat hij wéét hoe de ouders erover denken. Hij besprak zijn keuze wel met de cast. “Ik heb ze uitgelegd dat ik ontzettend trots ben dat ze uit zichzelf die homorollen er in hebben gebracht. Dat is waar wij als school voor staan: ‘Iedereen doet mee, iedereen mag zijn zoals hij is’. Maar ik heb ze ook uitgelegd dat er in Nederland mensen zijn, die daar anders over denken en dat ik ook die mening wil respecteren. Ik wil niemand uitsluiten van dit eindfeest en dat gebeurt wel als we die rollen zo op het toneel brengen. Daar hadden de kinderen wel begrip voor. Ze zijn het er echt niet allemaal mee eens, dat hoeft ook niet. Maar ze begrepen de overweging wel.”

De Vlugt beseft de gevolgen van zijn keuze: “Als ik het zo had gelaten, was dat meisje buitengesloten vanwege haar geloof. Daar had je waarschijnlijk niemand over gehoord, dat had de krant niet gehaald, maar ik had dat niet acceptabel gevonden.”

Tweede Kamer

Kirsten van den Hul (PvdA) gaat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) hierover ondervragen in de Tweede Kamer. Ze vraagt zich af of kinderen van Getuigen van Jehova ook niet voorbereid moeten worden op ‘de echte wereld’.

Enkelrichting

De vraag die zich nu stelt. Zijn diversiteit, tolerantie en aanvaarding eenrichtingsverkeer of tweerichtingsverkeer?

In maart was er de kwestie-Suitsupply waarbij een christelijk pamflet de homoromantische advertentie van Suitsupply hekelde. “De tolerantie geldt in Nederland alleen als je de juiste mening hebt, oftewel als je LHBT-zijn promoot”, zei auteur Jan-Kees Joosse hierover.

 

Beeld: Janeb13, Pixabay
Bron: Roze Golf

%d bloggers liken dit: