Officieel nemen 1.352 Belgen PrEP in

Sinds 1 juni 2017 betaalt het RIZIV een behandeling met PrEP-middel Truvada terug. 1.352 Belgen maken hier gebruik van.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. PrEP wordt wel eens vergeleken met de pil die vrouwen innemen om niet zwanger te worden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakte vorig jaar de terugbetaling van PrEP mogelijk.

Wie een hoog risico loopt op besmetting met hiv, is met Truvada beter beschermd, blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) waaraan tweehonderd homo- en biseksuele mannen deelnamen. Een op de vier meldde in de laatste drie maanden van de test seks te hebben gehad met meer dan vijftien partners, van wie niet altijd geweten was of ze al dan niet besmet waren.

In de eerste tien maanden sinds 1 juni 2017 keurden de ziekenfondsden de dossiers van 1.352 mannen goed, meldt GayLive. Daarvan hebben 698 personen minstens een keer een doosje gekocht in de periode tussen juni en november 2017.

Tijdens de eerste vijf maanden werden er in totaal 2.266 doosjes van Truvada met daarin dertig pillen afgehaald in openbare apotheken. In juni 2017 werden er meteen 105 verpakkingen afgehaald om geleidelijk aan te stijgen naar 605 verpakkingen in november. Voor die vijf maanden heeft de ziekteverzekering 1.168.913 EUR uitgegeven.

Dertigers en veertigers

PrEp blijkt ook vooral aan te slaan bij dertigers en veertigers. De gemiddelde leeftijd is 38,8 jaar. 37,1% van de verkochte verpakkingen werd afgeleverd aan mannen tussen 30 en 40 jaar. Mannen tussen 40 en 50 jaar zijn goed voor 30% van de aankopen. Twintigers zijn goed voor 17% van de verkopen.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: GayLive.be 

%d bloggers liken dit: