Wel Jong Niet Hetero: “LGBT’s gelijkwaardig? We timmeren aan de weg vooruit”

Wel Jong Niet Hetero-voorzitter Jeroen De Haes schreef een opiniestuk over de noodzaak van een holebi- en transgenderbeweging. Aanleiding is het incident in Schaarbeek, waarbij een homokoppel het aan de stok kreeg met hun Turkse onderburen.

“Het is goed dat onze maatschappij opener is ten opzichte van de vrije beleving van gender en seksuele identiteit dan pakweg dertig jaar geleden, en gelukkig maar”, schrijft WJNH-voorzitter De Haes. “Maar beweren dat er geen nood meer is aan zichtbaarheid en sensibilisering duwt de slinger te ver de andere richting uit, en is uiteraard onzin. Er is nog steeds werk aan de figuurlijke winkel.”

Wetgeving vs mentaliteit

De Haes looft de wetgeving in België, die veel mogelijk maakt voor holebi’s en transgenders. “Maar dit wil niet zeggen dat er ook een gelijkwaardige behandeling is, dat laat het geweld te Schaarbeek eerder deze week nog maar eens zien. En dit is – bijvoorbeeld – ook een jong transpersoon die niet naar een jeugdbeweging durft uit schrik voor reacties.”

Het is goed dat zowel maatschappij en politiek sterk reageren op zinloos, holebi- en transfoob geweld. Maar we moeten dit blijven doen, én op elke vorm van holebi- en transfoob gedrag.”

Achtergrond

“Er ontstaat te vaak enkel debat bij geweld of wanneer een culturele minderheid betrokken is. Jammer, want ook naroepen of ’tussen de soep en de patatten’ melden dat ‘het echt niet kan dat holebi’s een hand geven waar kinderen bij zijn’, zijn vormen van een ongelijke behandeling en komen voor in heel wat groepen van de samenleving”, stelt de jongerenpreses.

Pride

“Is een evenement als een Belgian Pride dus nog steeds nodig? Ik zeg volmondig ‘ja’. Net zoals organisaties als Wel Jong Niet Hetero nog steeds broodnodig zijn. Ze zorgen voor zichtbaarheid, sensibilisering en een veilige plaats waar iedere jongere zichzelf kan zijn.”

“Ik voel een enorme kracht bij jongeren bij zowel Wel Jong Niet Hetero, als veel andere (niet-LGBT)-organisaties. Jongeren bouwen volop en met vurig enthousiasme aan een (nog) betere en gelijkwaardige(re) toekomst. En ik ben ervan overtuigd dat de jongeren het zullen waarmaken. De toekomst is immers aan de jeugd.”

Aan de weg timmeren

“Met dit in het achterhoofd is het goed om te blijven hameren op werk- en actiepunten, maar is het zeker even belangrijk te beseffen dat er door velen – zeker jongeren – volop getimmerd wordt aan een weg vooruit en aan gelijkwaardigheid van ieder individu. U timmert toch ook mee?”

 

Beeld: Wel Jong Niet Hetero

%d bloggers liken dit: