Syrische vluchtelingen geen fan van homohuwelijk

18% van de Syriërs in Nederland zijn het (helemaal) eens met de stelling dat holebikoppels moeten kunnen trouwen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bevroeg 3.200 Syriërs, die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een status in Nederland hebben gekregen.

Bij de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders is de acceptatie van het homohuwelijk respectievelijk 35%, 30%, 68% en 61%. 47% van de Syriërs is het (helemaal) eens met de stelling dat de homoseksuele geaardheid van een kind problematisch is. “Ook wil een aanzienlijk deel geen antwoord geven bij deze stelling”, schrijft het SCP in ‘Syriërs in Nederland‘.

Vrouwen

Syrische vrouwen hebben het moeilijker met het homohuwelijk en homoseksualiteit (van hun kind) dan mannen. “Als het gaat om opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen, dan zijn Syrische vrouwen wat progressiever dan de mannen. De acceptatie van homoseksualiteit is daarentegen bij vrouwen geringer dan bij de mannen”, stelt het SCP vast.

Het SCP vergeleek met eerdere onderzoeken bij vluchtelingen.”Deze lieten zien dat Somalische Nederlanders het meest traditioneel waren over man-vrouwrollen en het minst accepterend ten aanzien van homoseksualiteit, terwijl de Iraanse Nederlanders juist het meest progressief respectievelijk tolerant waren op beide punten. Onder alle vluchtelingengroepen (Afghaans, Iraaks, Iraans en Somalisch) waren de opvattingen progressiever geworden in de tijd.”

 

Beeld: Stocksnap, Pixabay

%d bloggers liken dit: