Amerikaans Hooggerechtshof: holebi’s diensten weigeren uit geloofsovertuiging mag

Het Amerikaans Federaal Hooggerechtshof heeft met zeven stemmen tegen twee geoordeeld dat Masterpiece Cakeshop uit Colorado het recht had een huwelijkstaart te weigeren aan een homokoppel.

Volgens het US Supreme Court mocht de staat Colorado de bakkerij niet verbieden uit geloofsovertuiging te handelen. Een arrest van het Hooggerechtshof heeft veel gezag.

De casus is niet zo uniek. Een handelaar, in dit geval een bakkerij, weigert een holebikoppel te bedienen omdat de godsdienst van de handelaar geen fan is van homoseksualiteit. In de Verenigde Staten is deze strijd om religious freedom hevig aan de gang. Verschillende staten willen deze godsdienstvrijheid garanderen.

Het arrest van het Federaal Hooggerechtshof neemt geen breed standpunt over discriminatie in, maar vindt wel dat de Colorado Civil Rights Commission (CCRC) de bakkerij discrimineerde door ze te verplichten een huwelijkstaart te verkopen aan een homokoppel.

Homohuwelijk

Lambda Legal, een juristenorganisatie dat strijdt voor holebi’s en transgenders, betreurt dit arrest. “De reikwijdte is dan wel beperkt, dit opent de deur voor jarenlange en pijnlijke processen. (…) Het Hooggerechtshof is medeplichtig aan het uithollen van het homohuwelijk.”

In juni 2015 stelde datzelfde Hooggerechtshof dat holebikoppels in alle vijftig Verenigde Staten moeten kunnen trouwen.

Beeld: Butwait, Pixabay
Bron: PinkNews.co.uk

%d bloggers liken dit: