Duits bondspresident Frank-Walter Steinmeier vraagt vergiffenis voor homovervolgingen

Tijdens een ceremonie ter herdenking van de homoseksuele slachtoffers van het nazi-regime in Duitsland tussen 1933 en 1945 heeft Bondspresident Frank-Walter Steinmeier om vergiffenis gevraagd.

“De Duitse Staat heeft al deze mensen zwaar mishandeld. In het bijzonder onder de nazi’s maar ook nadien, in Oost-Duitsland en onder de Basiswet.” Tot 1991 had West-Duitsland geen Grondwet (Verfassung) maar een Basiswet (Grundgezetz).

Naar schatting zijn in die periode zo’n 50.000 holebi’s, vooral homomannen, veroordeeld in die periode op grond van paragraaf 175 van het Strafwetboek. In de concentratiekampen werden mensen met een roze driehoek het slechtst behandeld.

1871-1994

Steinmeier erkende dat de discriminatie en vervolgingen van homo’s ook na Wereldoorlog II plaatsvonden. In 1969 werd §175 afgezwakt maar pas in 1994 volledig herroepen. In 2017 besliste de Duitse regering om veroordelingen voor consensuele homoseks onder meerderjarigen te wissen en een schadevergoeding te betalen.

§175 was overigens geen nazi-uitvinding. Het werd ingevoerd in 1871, het jaar van de eenmaking van het Duitse Keizerrijk onder Willem I van Pruisen.

“Ik vraag vergiffenis voor dit lijden en voor het zwijgen”, zei de bondspresident.

Toekomst

De president verklaarde dat Duitsland zal werken aan een betere bescherming van holebi’s en transgenders tegen discriminatie.

In Duitsland heeft de bondspresident een ceremoniële functie en geen wetgevende of uitvoerende macht. Zoals een constitutionele monarch.

 

Beeld: Bodow, Wikimedia Commons
Bron: Deutsche Welle

Een gedachte over “Duits bondspresident Frank-Walter Steinmeier vraagt vergiffenis voor homovervolgingen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: