Europees Hof van Justitie: holebipartner heeft recht op verblijf in Europese Unie

Een partner heeft recht op verblijf bij de partner van hetzelfde geslacht binnen de Europese Unie, ook als een van de partners geen EU-burger is. Dat bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie op dinsdag 5 juni.

EU-lidstaten bepalen zelf of ze het huwelijk openstellen voor holebikoppels. Maar de lidstaten mogen een huwelijkspartner van gelijk geslacht van buiten de EU geen permanent verblijfsrecht weigeren als het huwelijk in een EU-lidstaat heeft plaatsgevonden, zo oordeelde het Hof dinsdag. Het vrij verkeer van personen is doorslaggevend.

Het Hof deed uitspraak in een zaak waarbij Roemenië de Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man een verblijfsvergunning had geweigerd. Roemenië erkent huwelijken van holebikoppels niet.

Adrian Coman en Claibourn Hamilton woonden eerst samen in de Verenigde Staten en trouwden in 2010 in Brussel. Twee jaar later dienden ze een verzoek in om zich in Roemenië te vestigen. Het verzoek werd vervolgens door Roemenië afgewezen.

Ze trokken naar de rechtbank. De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het Grondwettelijk Hof van Roemenië. Het Hof legde de zaak voor aan het EU-Hof.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: